Πανελλήνιο Δρόμου 2021, Αντοχή Ανδρών


Ο Γιώργος Μπουτόπουλος νικητής του πιο ανατρεπτικού Πρωταθλήματος Δρόμου
|

23 Ιουνίου 2021

Ο Γιώργος Μπουτόπουλος του ΑΣΚ Άλφα είναι ο Πρωταθλητής Ελλάδας 2021 στο πιο ανατρεπτικό πρωτάθλημα των (πολλών) τελευταίων ετών. Νίκος Δράκος (ΓΣ Διαγόρας Ρόδου) και Τάκης Χριστόπουλος (RV Pfeil Magstadt) έκλεισαν το πλήρως ανανεωμένο βάθρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Δρόμου Ανδρών που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και του Τυρνάβου.

Ήξερα από το τοπικό (σ.σ. Πρωτάθλημα ΕΠΟΣΚ) πως είμαι καλά. Στο γκρουπ των επιτιθέμενων ήμουν ο πιο δυνατός, μετά τον Μπούγλα. Αρχικά φοβήθηκα τον Ηλιάδη και τον Γιαννούτσο αλλά στη συνέχεια κατάλαβα πως και αυτοί φοβόντουσαν εμένα» είπε ο Γιώργος για τη φυσική του κατάσταση πριν τον αγώνα.

Η επίπεδη ως επί το πλείστον διαδρομή των 163 χιλιομέτρων, χαρακτηρίστηκε τις πρώτες ώρες από μια ανάβαση τριών χιλιομέτρων με μέση κλίση 8% που στο 40ο χιλιόμετρο του αγώνα θρυμμάτισε το νωχελικό έως τότε πελοτόν.

Ο Γιώργος Μπουτόπουλος κατάφερε να κρατήσει επαφή με τις επιθέσεις και μαζί με μια επίλεκτη δεκάδα αθλητών να κατηφορίσει προς το Βλαχογγιάννι, αφήνοντας πίσω το Γριζάνο και το Μεγάλο Ελευθεροχώρι.

«Νομίζω πως όσοι έκαναν επιθέσεις εκεί (σ.σ. στην ανάβαση από Γριζάνο) πιο πολύ χρεώθηκαν παρά πέτυχαν κάτι. Αφού μετά είχε κατηφόρα και ευθεία και πολλοί από πίσω μας έπιασαν ξανά» ανέφερε ο Γιώργος Μπουτόπουλος σχετικά με την πρώτη ανάβαση της ημέρας. Τόσο ο Μπουτόπουλος, όσο και ο συναθλητής του, Δημήτρης Χριστάκος, ήταν μόνιμα πλασαρισμένοι έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν την κούρσα.

Μέχρι το 70ο χιλιόμετρο αρκετοί αθλητές κατάφεραν να ανακτήσουν επαφή με το πρώτο γκρουπ και το πελοτόν πέρασε με 40 περίπου αναβάτες από το Δαμάσι, για την έναρξη του σιρκουί και των τεσσάρων αναβάσεων προς τον Προφήτη Ηλία, που στη συνέχεια έπεφτε στον Τύρναβο για να κυκλώσει ξανά μέσω της Επαρχιακής Οδού Τυρνάβου-Ελασσόνας προς το Δαμάσι, σε έναν γύρο 21,5 χιλιομέτρων.

Η πρώτη ανάβαση προς τον Προφήτη Ηλία κατακερμάτισε ξανά το γκρουπ με τους Μπούγλα (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) και Δράκο (ΓΣ Διαγόρας Ρόδου) να ξεκορφίζουν πρώτοι, για να ενωθεί με ακόμα λιγότερες δυνάμεις στην ευθεία της Τυρνάβου-Ελασσόνας. Μια επίθεση σε εκείνο το σημείο, στο 85ο περίπου χιλιόμετρο, καθόρισε την έκβαση του αγώνα.

«Η κίνηση που καθόρισε τον αγώνα ήταν το ξεκόλλημα στην ευθεία μετά το πρώτο πέρασμα της ανηφόρας του προφήτη Ηλία, ένα ξεκόλλημα που ξεκίνησε ο Γιαννούτσος και οι πρώτοι που ακολούθησαν ήταν ο Χριστάκος και εγώ. Μετά ακολούθησαν οι προσθήκες των Μπουτόπουλου, Τζωρτζάκη (ΠΟΧ Τάλως), Χριστοπούλου και Βίλα (ΠΟ Βόλος)», ανέφερε ο Νίκος Δράκος, ο 18 χρονος που απασχόλησε όσο κανείς στην Γύρο Θυσίας και κατέλαβε δύο θέσεις στα βάθρα του πρόσφατου Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών.

Την κίνηση έχασαν δύο μεγάλα φαβορί του αγώνα, ο Γιώργος Μπούγλας (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) και ο Χαράλαμπος Καστραντάς (ΠΟ Βόλος) οι δύο ταχύτεροι έως τώρα αναβάτες της εθνικής ομάδας, με διεθνείς διακρίσεις σε πολλά μαζικά σπριντ. Αυτό σαν γεγονός, έδωσε μεγάλο κίνητρο στους επιτιθέμενους να συνεργαστούν καλά.

«Κρατούσαμε μια διαφορά γύρω στα 40-50 δευτερόλεπτα από τα υπόλοιπα φαβορί, η συνεργασία ήταν άψογη ανάμεσα σε όλους εκτός του Βίλα, ο οποίος ήταν επιβάτης στο γκρουπάκι έως τα τελευταία 20 χιλιόμετρα όπου ξεκίνησε να μπαίνει στο ρολόι και να συνεργάζεται», ανέφερε ο Δράκος σχετικά με την επίθεση.

«Συνεργαστήκαμε καλά γιατί κανείς δεν ήθελε να σπριντάρει με τον Μπούγλα» δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Μπουτόπουλος, που είχε την ευκαιρία να σπριντάρει ξανά με τον Έλληνα διεθνή με τα χρώματα της τουρκικής Salcano Sakarya, στο πρόσφατο Πρωτάθλημα Αττικής.

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Μπούγλας είχε απομονωθεί από νωρίς, μένοντας με μόνο βοηθό τον Χρήστο Σκυλοδήμο μετά το Γριζάνο. Για λίγο είχε ξανά τη βοήθεια των Ντανοβασίλη, Σακελλαρίδη και Μαυρικάκη, που ανέκτησαν επαφή και αναχαίτισαν μια επικίνδυνη επίθεση από τους Μένγκουλα (WV Valleirenners – AXA) και Πανηγυράκη (ΠΟΧ Τάλως), όμως μετά το πρώτο πέρασμα του Προφήτη Ηλία, o Πρωταθλητής Ελλάδας του 2014 ήταν ξανά απομονωμένος και ευάλωτος. 

«Όταν έγινε η επίθεση ήμουν λίγο πιο πίσω. Έκανα μια δυνατή αλλαγή και σχεδόν τους είχα πιάσει (σ.σ. τους επιτιθέμενους). Έδωσα αλλαγή στον Καστραντά που ήταν πίσω μου, αλλά μου είπε ότι δεν μπορούσε να τραβήξει. Τράβηξα δυνατά όλη την επόμενη στροφή και μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία τους είχα φτάσει στα 10-15 δευτερόλεπτα. Ξανά έδωσα αλλαγή στον Καστραντά και μου είπε ότι δεν μπορούσε. Μετά το παράτησα», είπε αμέσως μετά τον αγώνα ο Γιώργος Μπούγλας που βρέθηκε με το πιο δυνατό στοιχείο του, το σπριντ του, να αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς κανένας δεν ήθελε να βρεθεί μαζί του στον τερματισμό.

Μπούγλας-Καστραντάς έχουν μαζέψει τη διαφορά στα 10-15″ φτάνοντας στον Τύρναβο. Μόλις 12χλμ μετά, μπαίνοντας για τελευταία φορά στο σιρκουί, αυτή θα εκτοξευτεί στο 1:45. © 2021 Nassos Triantafyllou

Τη στιγμή που ο Μπούγλας είχε φτάσει σχεδόν τους ξεκολλημένους, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ο αθλητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, ανέλαβε να κρατήσει το ξεκόλλημα ζωντανό.

«Εγώ και ο Πολυχρόνης νομίζω πως είχαμε δουλέψει περισσότερο στο ξεκόλλημα», είπε ο Τάκης Χριστόπουλος, τρίτος στο τελικό σπριντ και για πρώτη φορά στα μετάλλια του Πρωταθλήματος. «Όταν τους είδαμε να έρχονται από πίσω, μου είπε να κάτσω στη ρόδα του και πίεσε πολύ δυνατά. Όλοι πιέσαμε και ανοίξαμε ξανά τη διαφορά στην ευθεία. Εγώ ήμουν ευχαριστημένος με την πορεία του αγώνα. Ήμαστε επτά στην επίθεση, περίμενα να βγω έστω έκτος.» Ο Αιγιώτης Πρωταθλητής κατάφερε τελικά να σπριντάρει καλύτερα από πολλούς και να βρεθεί στο βάθρο, σε μια διαδρομή που όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν του ταίριαζε ιδιαίτερα.

Η διαδρομή δεν ταίριαζε ιδιαίτερα ούτε στον Μίλτο Γιαννούτσο (ΑΟ Αίολος), που παρά την ικανότητά του στην ανηφόρα και την ατομική χρονομέτρηση υστερεί στο σπριντ και αποφάσισε να επιτεθεί στα τελευταία χίλια μέτρα μαζί με τον Βίλα, προσπαθώντας για τη νίκη. Την επίθεση των δύο έκλεισαν οι Δημήτρης Χριστάκος, Πρωταθλητής Νέων στο αγώνισμα της Ατομικής Χρόνομέτρησης και τρίτος στο Πρωτάθλημα Χρονομέτρησης ελίτ και Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ο νικητής της Ατομικής Χρονομέτρησης ελίτ για πέμπτη χρονιά (’21, ’20, ’19, ’17, ’14). Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Δράκο και τον Τάκη Χριστόπουλο να βγουν από πίσω στα τελευταία 150 μέτρα.

Όλα έδειχναν πως ο Δράκος που έχασε πριν μερικές μέρες στο σπριντ το Πρωτάθλημα Αντοχής Νέων Ανδρών από τον Παναγιώτη Καρατσιβή (διαβάστε εδώ), θα κέρδιζε το Πρωτάθλημα ελίτ, όμως ο Γιώργος Μπουτόπουλος είχε άλλα σχέδια.

«Με τον Δημήτρη (Χριστάκο) είχαμε πολύ καλή επικοινωνία στον αγώνα. Ήταν ο πιο δυνατός στην ανηφόρα (του Προφήτη Ηλία). Όλοι ήμαστε δυνατοί, αλλά αυτός ήταν πολύ καλά εκεί. Στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα ήρθε δίπλα μου και με ρώτησε πώς είμαι. Του είπα ότι είμαι καλά. Όταν τον είδα να κλείνει την επίθεση του Μίλτου, αποφάσισα να μείνω τελευταίος. Πρόσφατα είχα χάσει σπριντ επειδή ξεκίνησα νωρίς και δεν ήθελα να ξαναγίνει. Με είχαν περάσει από πίσω στα τελευταία μέτρα. Τώρα το έκανα εγώ και τα κατάφερα!» είπε ο Γιώργος Μπουτόπουλος για το τελικό σπριντ και τη νίκη του.

«Στο τελικό σπριντ είχα την καλύτερη θέση, ήμουν πίσω από τον Τζωρτζάκη, ο οποίος κυνηγούσε στα τελευταία 700μ τον Γιαννούτσο και τον Βίλα, οι οποίοι είχαν επιτεθεί, διότι δεν είχαν και πολλές ελπίδες στο σπριντ. Στα 150 μέτρα ξεκίνησα το σπριντ, αλλά στα τελευταία 15-20 μέτρα είχα παραδώσει πνεύμα. Ήρθε με μεγάλη ταχύτητα από πίσω ο Μπουτοπουλος και κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πιστεύω πως πρώτη φορά έκανα έναν αλάνθαστο αγώνα, αλλά δεν ήταν αρκετό αυτό!» είπε ο παραλίγο Πρωταθλητής Ελλάδας ελίτ στην πρώτη του προσπάθεια, Νίκος Δράκος.

Από τη μεριά του, ο μετρ του ξεκολλήματος και πλέον έμπειρος, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, δήλωσε τα εξής:

«Δεν θεωρώ ότι καθόρισα τον αγώνα αλλά έπαιξα σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να κρατηθεί η ισορροπία και η συνεργασία στο ξεκόλλημα. Όπως είναι και λογικό βέβαια, καθώς ήμουν ο πιο έμπειρος απ’ το γκρουπ των 7 που ήμασταν μπροστά. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκεφτόμουν την νίκη και το πλήρωσα στο τέλος, καθώς κάποιες υπερβολές σε συνδυασμό με την ζέστη με άφησαν με κράμπες στα τελευταία χιλιόμετρα. 

Τέτοιου είδους τερματισμοί είναι λοταρία , κάποιοι θα κάνουν επιθέσεις, κάποιοι θα περιμένουν το σπριντ, κάποιοι θα μαρκάρουν, κάποιοι θα ρισκάρουν, εγώ προσωπικά ήξερα απ’ τα 500μ ότι δεν θα κερδίσω, καθώς έκλεισα την τελευταία επίθεση του Βίλα και του Γιαννούτσου. Κατά τ’ άλλα νομίζω ότι έγινε ένας ωραίος αγώνας και πραγματικά χάρηκα που είδα νέα ονόματα να πρωταγωνιστούν, συγχαρητήρια στον Γιώργο Μπουτόπουλο για την νίκη του.»

Ο Γιώργος Μπουτόπουλος είναι ένας άξιος Πρωταθλητής Ελλάδας, εργάζεται στη Ζυρίχη και κάνει ποδήλατο εντατικά στον ελεύθερο του χρόνο. Αυτή η νίκη είναι απόδειξη αυτού που ανέφερε παραπάνω ο Πολυχρόνης, πως όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί βέβαια να προσπαθήσεις.

Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μου. Θα μείνω στην Ελλάδα και θα αγωνιστώ είτε με την εθνική ομάδα στη Βουλγαρία, είτε στον αγώνα της Λίγκας, στους Δελφούς και έπειτα θα επιστρέψω στη Ζυρίχη. Για εμένα η δουλειά είναι πάνω από όλα. Όσο είμαι εδώ, έχω άδεια και θα δουλέψω και από το σπίτι (σ.σ. ο Γιώργος μένει στη Ναύπακτο), μετά γυρίζω στη Ζυρίχη.
Κείμενο / Συνεντεύξεις: Πέτρος ΓκαζώνηςΦωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam