Αλλαγή… σέλας


Από τις ιπποδρομίες στο διεθνές πελοτόν

7 Μαρτίου 2017

Στο International Rhodes Grand Prix και στο International Tour of Rhodes, εκτός από τους Έλληνες αθλητές, έχουμε την ευκαιρία να δούμε να αγωνίζονται επί Ελληνικού εδάφους νεαροί ξένοι ποδηλάτες που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο διεθνές ποδηλατικό στερέωμα, τα επόμενα χρόνια. Κάτι ανάλογο συνέβαινε 20 χρόνια πριν στο Διεθνή Γύρο Ρόδου, από τον οποίο πέρασαν μεγάλα ονόματα της ποδηλασίας, στην αρχή της καριέρας τους, όπως ο Sir Bradley Wiggins, ο Fabian Cancellara, ο Denis Menchov και πολλοί άλλοι.

Ένας λοιπόν από τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες στη Ρόδο για το 2017, με την ομάδα της Velo Schils – Interbike Racing Team, είναι ο Βρετανός Wilson Renwick του οποίου η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Renwick στην κυριολεξία, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης του με τον αθλητισμό άλλαξε… σέλες, από τη σέλα του αλόγου στη σέλα του ποδηλάτου! Τα πρώτα χρόνια λοιπόν της αθλητικής του διαδρομής ήταν ένας από τους καλύτερους ιππείς (jockey), στις περίφημες αγγλικές ιπποδρομίες που αποτελούν πόλο έλξης για τους γαλαζοαίματους και τη Βασιλική Οικογένεια της Βρετανίας.

Ποδήλατο ξεκίνησε να κάνει πριν τέσσερα χρόνια μέσα στα πλαίσια του προγράμματος που είχε εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο του Liverpool, για τη σωστή διαχείριση και διατήρηση του σωματικού βάρους, κάτι πολύ σημαντικό για τους ιππείς.

Εκεί ανακάλυψαν και το εξωπραγματικό VO2 max που είχε, 90ml/kg/min! Να σημειωθεί ότι ο Chris Froome έχει 88,2.

Το 2015 ο Renwick, αναγκάστηκε μετά από εικοσαετή καριέρα, που τον είχε φέρει να συμπεριλαμβάνεται μέσα στους δέκα καλύτερους ιππείς στη Βρετανία, να σταματήσει τις ιπποδρομίες μετά από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα που του προκάλεσε τραυματισμό στον αυχένα. Από τότε έστρεψε το ενδιαφέρον του στην ποδηλασία. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να αναδυθεί από την τέταρτη κατηγορία της Βρετανίας στην πρώτη , και έχει σκοπό φέτος να ανέβει στην κορυφαία, την elite.

Στα 35 βέβαια που βρίσκεται, δεν έχει τον άπειρο χρόνο για βελτίωση, όμως τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά φυσιολογίας που διαθέτει, καθώς και ότι ξεκίνησε το ποδήλατο πολύ αργά, και δεν έχει «αναλωθεί», προσφέρουν τεράστια περιθώρια. Ας θυμόμαστε λοιπόν το όνομα του ιππέα που άλλαξε ίππους και σέλες.

Κείμενο: Βαγγέλης ΠετρουλάκηςΦωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam