Πανελλήνιο Δρόμου Κ23, Εφήβων, Νεανίδων


Εντυπωσιακές μάχες στο Συκάμινο

8 Ιουνίου 2021

Ο σημαντικότερος αγώνας δρόμου της χρονιάς σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Ελληνικής ποδηλασίας, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου Εφήβων, Νεανίδων και Νέων Ανδρών, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουνίου στη Μαλακάσα και στο Συκάμινο.

Μετά την απροσδόκητη για τα δεδομένα του αθλήματος προβολή που απόλαυσε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου μόλις λίγα 24ωρα πριν, όπου παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να τους γνωρίσει η ποδηλατική κοινότητα, αυτό το ραγδαία αναπτυσσόμενο και σχετικά συμπαγές target group ψηφοφόρων, ένα group με ευήκοα ώτα για κάθε εξαγγελία, συνέπεια της πλήρους απαξίωσης του αθλήματος τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των ηλικιών που θα αποτελέσουν το κοντινό μέλλον της ελληνικής αγωνιστικής ποδηλασίας, η απουσία όλων των ανωτέρω ήταν ηχηρή, επαναφέροντάς μας στα κανονικά για το άθλημα δεδομένα.

Ίσως το πρεστίζ μια διοργάνωσης που πραγματοποιείται στη Μαλακάσα για την Ατομική Χρονομέτρηση και στη – χωρίς αμφιβολία αφόρητα βαρετή πλέον – διαδρομή του παράδρομου της Εθνικής οδού, και στο Συκάμινο για τον αγώνα Αντοχής, κάτω από σκληρές καιρικές συνθήκες, με τις πρώτες σοβαρές ζέστες της σεζόν (αλλά σε μια εξαιρετική αγωνιστική διαδρομή κατά τ’ άλλα), να μη συγκρίνεται με το πρεστίζ που εξ ορισμού εξασφαλίζουν τα μεγαλόπνοα έργα για το ποδήλατο και το άκουσμα προϋπολογισμών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, με την πολιτική ηγεσία παρούσα ή απούσα, οι αθλητές συνεχίζουν την προσπάθειά τους, και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτό το Σαββατοκύριακο μας χάρισαν συναρπαστικές στιγμές.

Νεάνιδες

Στην ολιγομελή κατηγορία των Νεανίδων η κυριαρχία της Ελευθερίας Γιάχου σε Ατομική Χρονομέτρηση και Αντοχή ήταν ολοκληρωτική, με την αθλήτρια του ΠΣ Κρόνος Νίκαιας να κατακτά και τις δύο φανέλες. Για την ακρίβεια, το βάθρο ήταν ακριβώς το ίδιο και στους δύο αγώνες, με τις Γλυκερία Αγγελάκη του ΠΟΧ Τάλως και Λυδία Μούτσιου του ΟΦ Νέας Ιωνίας να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και τις δύο ημέρες.

Έφηβοι

Στην κατηγορία Εφήβων, ο εκπληκτικός Νικηφόρος Αρβανίτου του ΑΟ Θησέας δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, τόσο σε ατομική χρονομέτρηση όσο και αντοχή, κατακτώντας και τις δύο φανέλες. Στην ατομική χρονομέτρηση του Σαββάτου το βάθρο συμπλήρωσαν ο Μιχάλης Σαββάκης του Ροδήλιου ΠΟ Ρόδου και ο Δημήτρης Κατσίμπουρας του ΠΟ Βόλος.

Στον αγώνα αντοχής, το πρώιμο ξεκόλλημα στην πρώτη ανάβαση της ημέρας, που ξεκίνησε από τους Κωνσταντίνο Τσατσαρώνη (πρωταθλητή Ελλάδας 2020, κατ. Παίδων στο XCO), Κωνσταντίνο Κουτσιβέτα και Περικλή Λαγό του ΠΣ Τρικάλων στέφθηκε με αποτυχία καθώς ένα λάθος στη σήμανση έστειλε τους αποσπασμένους προς στιγμή σε λάθος δρόμο. Το λάθος έγινε άμεσα αντιληπτό από την αγωνόδικο και ο αγώνας ουδετεροποιήθηκε μέχρι να συγκεντρωθούν ξανά όλοι οι ποδηλάτες μαζί και να ξεκινήσει εκ νέου, χωρίς άλλα απρόοπτα πλέον μέχρι το τέλος της ημέρας.

Χωρίς ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις στο μεγαλύτερο μέρος, η μεγάλη μάχη δόθηκε για τη σειρά του βάθρου, με τον Αρβανίτου να αποσπάται 2 στροφές πριν το τέλος με τον συναθλητή του στον Θησέα Νίκο Παπαγιαννάκη (πρωταθλητή κατηγορίας Παίδων πέρυσι στη Ρόδο) και τον Κατσίμπουρα του Βόλου. Η τριάδα δημιούργησε εύκολα διαφορά ασφαλείας από το γκρουπ με τους δύο αθλητές του Θησέα να επιχειρούν στο highlight της χθεσινής διαδρομής, την εξοντωτική ανάβαση των 1,2 χλμ και 10,6% μέσης κλίσης, να «αδειάσουν» τον αθλητή του Βόλου, αλλά τελικά να μην το καταφέρνουν παρά λίγο αργότερα, εκμεταλλευόμενοι άψογα την στρατηγική υπεροχή που εξασφαλίζει η αριθμητική υπεροπλία μίας ομάδας στο ξεκόλλημα (απλές τακτικές που δυστυχώς βλέπουμε κυρίως στην τηλεόραση στη χώρα μας).

Πρώτος επιτέθηκε ο Παπαγιαννάκης, αναγκάζοντας τον Κατσίμπουρα να κυνηγήσει για να κλείσει τη διαφορά, για να έρθει στη συνέχεια ο Αρβανίτου και να επιτεθεί και εκείνος, να πάρει κάποια μέτρα και να τον ακολουθήσει με νέα επίθεση ο συναθλητής του, μην μπορώντας ο ποδηλάτης του Βόλου αυτή τη φορά να “κλείσει την τρύπα”.

Οι δύο αθλητές του Θησέα έφτασαν με αυτό τον τρόπο μαζί στον τερματισμό, σπριντάροντας για τη φανέλα, με τον Αρβανίτου να αναδεικνύεται τελικά Πρωταθλητής 2021 στην κατηγορία Εφήβων.

Νέοι Άνδρες

Στην κατηγορία Νέων Ανδρών, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι μία εβδομάδα νωρίτερα στην Πάτρα και τον 43ο Γύρο Θυσίας (διαβάστε εδώ το άρθρο του Πέτρου Γκαζώνη), υπάρχει μία φουρνιά αθλητών η οποία έδειξε ότι έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει ακόμα και δίπλα σε αθλητές της κατηγορίας Ελίτ Ανδρών.

Έτσι λοιπόν αναμενόταν δυνατή μάχη και ήταν βέβαιο ότι ο περσινός νικητής της κατηγορίας σε ατομική χρονομέτρηση και αντοχή στη Ρόδο, Δημήτρης Χριστάκος του ΑΣ Άλφα Καλλιθέας θα έπρεπε να δώσει σκληρό αγώνα για να κρατήσει τις φανέλες και να επαναλάβει το θριάμβό του.

Και αν στην ατομική χρονομέτρηση ο Σπαρτιάτης πρωταθλητής με χρόνο 30’36:52 έδειξε εμφατικά την κυριαρχία του, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Παναγιώτη Καρατσιβή του ΠΓΣ Λάρισας (31’13:33) και στην τρίτη τον Νίκο Δράκο του Διαγόρα Ρόδου (31’47:37), στον αγώνα της αντοχής τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ιδανικά.

Με την εκκίνηση του αγώνα να δίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 12.30 και με τη ζέστη να έχει αρχίσει πλέον να δυσκολεύει τις προσπάθειες όλων, το πελοτόν ολοκλήρωσε την πρώτη από τις 6 στροφές των 19,4 χλμ χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. Μπαίνοντας στη δεύτερη στροφή και στο γνωστό πια «ντούρο», ο Χριστάκος αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα που τον ανάγκασε να αλλάξει ποδήλατο, να κυνηγήσει σε κρίσιμο σημείο και χωρίς αμφιβολία να σπαταλήσει ενέργεια σε στιγμή που δεν την είχε υπολογίσει. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να επανέλθει και να μπει στην τρίτη στροφή στην κορυφή του γκρουπ, το οποίο πλέον είχε αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Από την τέταρτη στροφή και με τον Μαρτίνο Μούτσιο του ΟΦΝΙ να ανεβάζει το ρυθμό στη μοναδική ανάβαση του αγώνα, το γκρουπ των αποσπασμένων αριθμούσε πια 6 αθλητές: Μούτσιο, Χριστάκο, Διονύση Δούζα (ΠΟ Πάτρας), Γιώργο Καλονιάτη (ΑΣ Πρόοδος Ν. Βουτζά), Νίκο Δράκο (Διαγόρας Ρόδου) και Παναγιώτη Καρατσιβή (ΠΓΣ Λάρισας).

Μούτσιος και Καλονιάτης από 2 φορές έχασαν επαφή με το γκρουπ και άλλες τόσες το ξαναέπιασαν, με τον αθλητή της Προόδου να καταφέρνει να μένει σε αυτό μέχρι το τέλος του αγώνα. Άτυχος προς στιγμή και ο Δούζας, μια και ένας απρόσεκτος χειρισμός στο ξεκόρφισμα της 5ης στροφής τον οδήγησε σε πτώση και τον ανάγκασε να σπαταλήσει ενέργεια προσπαθώντας – και τελικά καταφέρνοντας – να ξαναβρεθεί στους αποσπασμένους.

Στην τελευταία στροφή ο πάντα δραστήριος Χριστάκος επιτίθεται και για λίγο καταφέρνουν μαζί με τον Δράκο να πάρουν κάποια μέτρα διαφορά, για να ξαναπιαστούν λίγο μετά από τους Καρατσιβή, Καλονιάτη και Δούζα.

Οι 5 θα φτάσουν μαζί μέχρι τα τελευταία 500μ, με τον αθλητή της Πάτρας να ανοίγει το σπριντ. Ο Χριστάκος μπαίνει στα τελευταία 100 μέτρα σε καλύτερη θέση απ’ όλους, όμως η τύχη του επιφυλάσσει νέο μηχανικό πρόβλημα, βγάζοντάς τον εκτός διεκδίκησης της νίκης και αφήνοντας τους Καρατσιβή και Δράκο να λύσουν τα διαφορές τους στα τελευταία 50 μέτρα με τον Λαρισινό αργυρό και χάλκινο πρωταθλητή Ευρώπης στην πίστα να στέφεται τελικά πρωταθλητής Ελλάδας Δρόμου Αντοχής στην κατηγορία Νέων Ανδρών, αφήνοντας τρίτο τον Καλονιάτη!

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam