International Rhodes Grand Prix 2018


Δεύτερη χρονιά για το Διεθνές Γκραν Πρι της Ρόδου

6 Μαρτίου 2018

Την Κυριακή 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το International Rhodes Grand Prix, ένας μονοήμερος αγώνας, ο μοναδικός στην Ελλάδα ενταγμένος στο καλεντάρι της UCI στην κατηγορία 1.2.

Ο αγώνας προσέλκυσε 16 ομάδες, επαγγελματικές, εθνικές και club, ενώ υπήρχε και ελληνική συμμετοχή με τη μικτή ομάδα Iviskos – Rodilios Regional Team, αλλά και την παρουσία του Πρωταθλητή Ελλάδας Χάρη Καστραντά στις τάξεις της Java Partizan και του νεαρού Γιάννη Κυριακίδη με την Equipe CMI. Συνολικά 102 αθλητές εκκίνησαν την Κυριακή στις 12.00 για τον αγώνα μήκους 190 χλμ που ουσιαστικά κάλυπτε όλη την περίμετρο του νησιού της Ρόδου.

Για να φτάσουμε όμως στη εκκίνηση ενός τέτοιου αγώνα, αυτά που θα πρέπει να προηγηθούν και να διευθετηθούν από την διοργάνωση δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αντιληφθεί, εάν δεν τα ζήσει εκ των έσω. Οι βασικοί διοργανωτές του αγώνα, ο Γιώργος Λεβεντάκης και ο Γιάννης Παπασταματάκης, της Sports Tours Hellas και του ποδηλατικού συλλόγου Ροδήλιος αντίστοιχα, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή του αγώνα Ζώη Δρίβα της Rodos Cycling, είχαν να συμπληρώσουν ένα παζλ πολυάριθμων κομματιών που θα έπρεπε να είναι όλα στη θέση τους τη στιγμή της εκκίνησης του αγώνα.

Θα έπρεπε να ρυθμίσουν και να συντονίσουν εκατοντάδες ανθρώπους και δράσεις αυτών, ώστε να λειτουργούν όλοι μαζί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, κάτι σαν τον πολύπλοκο μηχανισμό ενός καλού μηχανικού ρολογιού που για να δουλέψει, θα πρέπει τα εκατοντάδες μέρη του, ακόμα και τα πιο απλά, να λειτουργούν με απόλυτη ακρίβεια. Σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις, τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν γίνεται από μόνο του. Αυτοσχεδιασμοί δε χωρούν και τα πάντα πρέπει να έχουν προβλεφθεί: από τα tie wraps για το δέσιμο των transponders της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης στα ποδήλατα μέχρι τα κάγκελα συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων που παραγγέλθηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για τον αγώνα!

Κάτι που όπως φαίνεται όντως έγινε, με αποτέλεσμα ο αγώνας να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πριν την εκκίνηση, στην παρουσίαση των ομάδων κατά τη διαδικασία των υπογραφών, φάνηκαν και οι προθέσεις των αθλητών. Για κάποιους το διεθνές Grand Prix της Ρόδου ήταν ο πρώτος αγώνας της χρονιάς, και θα προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό για να μπουν στην αγωνιστική περίοδο όσο πιο ομαλά γίνεται, αξιολογώντας ταυτόχρονα και την πορεία της προετοιμασίας τους. Άλλοι, ήδη με αγώνες στα πόδια τους, είχαν έρθει στη Ρόδο για να διεκδικήσουν την νίκη.

Σε αυτή τη κατηγορία ήταν οι αθλητές της Bardiani CSF, της μόνης Pro Continental ομάδας στον αγώνα (και πρώτης μετά από χρόνια που έρχεται να αγωνιστεί στην χώρα μας) που έφτασε στο νησί συνοδευόμενη από τον Directeur Sportif της Stefano Zanatta (με πλούσια καριέρα ως DS στην Liquigas), και της Polartec Kometa, της νεοσύστατης development Continental ομάδας του Alberto Contador και του Ivan Basso με τη συνοδεία του Jesús Hernández, στενού φίλου και domestique του pistolero σε όλες τις ομάδες του από το 2009!

Ο sprinter της Bardiani, Enrico Barbin, όσο κι αν οι αγώνες αυτοί αποτελούν μέρος της προετοιμασίας της ομάδας εν όψει των σπουδαίων υποχρεώσεων που ακολουθούν, όπως το Milano – San Remo σε δύο εβδομάδες, δήλωσε με σαφήνεια τις προθέσεις του για νίκη, σαν δώρο στην ομάδα με αφορμή τα γενέθλια του, που γιόρταζε την ίδια ημέρα. Τον ίδιο ακριβώς στόχο είχε και ο Matteo Moschetti της Polartec, «ζεστός» ακόμα από τις νίκες του μία βδομάδα πριν σε δύο ετάπ του γύρου της Antalya στην Τουρκία. Ακόμα, o Χάρης Καστραντάς, ο Έλληνας Πρωταθλητής 2017 στον Δρόμο, δήλωσε σε θέση να διεκδικήσει την νίκη, κάτι που επιβεβαίωναν οι επιτυχίες που είχε λίγο καιρό πριν στο Γύρο Ινδονησίας και στο Γύρο Αλγερίας με την ομάδα της Java Partizan αλλά και ο Γιώργος Μπούγλας, σε μια διαδρομή που του ταίριαζε, ήταν αποφασισμένος για δυναμικό παρόν στον αγώνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους αθλητές της ομάδας της Bardiani να εγκαθίστανται μόνιμα στη κορυφή του γκρουπ οδηγώντας συνεχώς μπροστά, χωρίς να ανησυχούν για τα πρόωρα (και άδοξα) ξεκολλήματα. Όλα αυτά μέχρι περίπου τρία χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, όπου η επιλογή των αθλητών της να ακολουθήσουν λάθος γραμμή σε ένα σημείο μετά από το οποίο υπήρχε ενδιάμεσο διαχωριστικό κράσπεδο στο δρόμο, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο του γκρουπ.

Λίγο πριν τη στροφή που οδηγεί στα τελευταία 300 μέτρα του τερματισμού στο Ακταίον, η Polartek κατάφερε να βγάλει μπροστά τον Moschetti, που με μικρή διαφορά κέρδισε το τελικό sprint μπροστά από τον Marco Maronese της Bardiani και τον Joshua Huppertz της Lotto Kern Haus. O Γιώργος Μπούγλας αρχίζοντας το σπριντ του από αρκετά πίσω κατάφερε να τερματίσει στην εξαιρετική όγδοη θέση με τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές να τερματίζουν πιο πίσω. Δύο οι μεγάλοι άτυχοι Έλληνες. Ο Χάρης Καστραντάς που ένα χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό είχε λάστιχο ενώ ήταν πολύ καλά πλασαρισμένος, και ο Κυριάκος Παπασταματάκης που ενώ βρισκόταν στο πρώτο γκρουπ, λίγο πριν τον τερματισμό συμμετείχε σε μια πτώση, ευτυχώς όχι πολύ σοβαρή.

Λίγο πριν τις απονομές, στην γωνία της πλατείας η έκφραση στα πρόσωπα των αθλητών της Bardiani που με κατεβασμένα τα κεφάλια άκουγαν τον DS τους Stefano Zanatta, να τους μιλά σε έντονους τόνους έλεγε πολλά. Όπως είπε και στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο Maronese, αφού έριξε μια λοξή ματιά προς τον Zanatta, έκαναν λάθος στο τέλος και αυτό τους στέρησε και την νίκη. Σε αντίθεση ο νικητής Moschetti, που να σημειωθεί κέρδισε και την πρώτη θέση στην κατηγορία U23, δήλωσε ότι η ομάδα του εκμεταλλεύτηκε το λάθος της Bardiani, και τον έβγαλε μπροστά στο τελικό σπριντ.

Καθώς ο δυνατός νοτιάς που φυσούσε την Κυριακή το απόγευμα, σκόρπιζε στον αέρα τους αφρούς από την σαμπάνια του νικητή, οι σκέψεις των διοργανωτών αλλά και των αθλητών ήδη βρίσκονταν στο τριήμερο αγώνα του Γύρου της Ρόδου που ακολουθεί, με ελπίδες αλλά και υψηλές προσδοκίες. Το βέβαιο είναι ότι θα παρακολουθήσουμε και πάλι πλούσιο ποδηλατικό θέαμα κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σειρά των αγώνων που ευελπιστεί να βάλει και πάλι τη Ρόδο και την Ελλάδα στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη!

Μερικές φωτογραφίες από τον αγώνα, ενώ όλο το φωτογραφικό υλικό από το International Rhodes Grand Prix 2018 μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα https://www.nassostriantafyllou.gr/?search=rhodes+grand+prix+2018.

Γιάννης Παπασταματάκης (Ροδήλιος ΠΟ Ρόδου & Iviskos Fine Foods) και Γιώργος Λεβεντάκης (Sports Tours Hellas) στη συνέντευξη τύπου του αγώνα
Ο Ζώης Δρίβας (Rodos Cycling) δίνει τις τελευταίες ιδηγίες στην ομάδα των μοτοσυκλετιστών του αγώνα
Ο Βαγγέλης Πετρουλάκης, ως speaker των αγώνων της Ρόδου μελετάει τη λίστα με τους πολύτιμους χορηγούς
Ο Αυγερινός Κόκλας μετά την περσινή συνεργασία του με την εθνική ομάδα της Ελβετίας, φέτος δουλεύει στη Ρόδο για την Feldbinder Owayo KTM
Ντεμπούτο του jersey με την ελληνική σημαία για τον Έλληνα Πρωταθλητή Χάρη Καστραντά της Java Partizan
Ρίτα Λυμπεράκου, moto commissaire στους φετινούς αγώνες στη Ρόδο
Ο Βασίλης Αναστόπουλος με την τεράστια εμπειρία του στο πελοτόν αλλά και στο Eurosport είναι η ιδανική επιλογή για το radio tour
Ο Stefano Zanatta (δεξιά), DS της Bardiani CSF
Κείμενο: Βαγγέλης ΠετρουλάκηςΦωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam