Historica Rhodes 2018


Ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής ποδηλασίας
|

17 Οκτωβρίου 2018

Ήταν αρχές Μαΐου όταν ο Γιώργος Βογιατζής με πήρε τηλέφωνο και μου ανακοίνωσε την απόφασή του να οργανώσει μια ποδηλατική εκδήλωση διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει.

Επηρεασμένος από τη συμμετοχή του στο L’ Eroica και από τις συχνές συναναστροφές του με την Ιταλία (μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν μερικές ημέρες), έστησε μαζί με τους συνεργάτες του, την Νεμρά Μπαστιάλι και τον Μιχάλη Καρπαθάκη, μια ποδηλατική γιορτή κινούμενη σε τρεις άξονες: την έκθεση μοναδικών ποδηλάτων και ιστορικών κειμηλίων του παρελθόντος, τη συγκέντρωση σε ένα χώρο θρυλικών μορφών από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποδηλασίας και στην ανάδειξη μέσα από μια ποδηλατική διαδρομή του πανέμορφου νησιού της Ρόδου, γενέτειρας πολλών πρωταθλητών και πάλαι ποτέ επίκεντρου του αθλήματος στη χώρα μας.

Με χαρά λοιπόν παρουσιάζουμε την πρώτη Historica!

Η Έκθεση

Μπαίνοντας στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου ο επισκέπτης θα δει ταπλό με αποκόμματα εφημερίδων των δεκαετιών 1960-80 αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, ποδήλατα από το 1870 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ρούχα που κατασκευάστηκαν πριν την επικράτηση του lycra και άλλα κειμήλια.

Ανάμεσά τους το προπονητικό πρόγραμμα για τον Μάρτιο του 1987 το οποίο ο Γιώργος Βογιατζής λάμβανε ταχυδρομικά από τον Πάβελ Ντόλεζαλ και η φανέλα του Παναθηναϊκού με την οποία ο Τάσος Καραμανίδης κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου επί δημοσίας οδού το 1964.

Οι Θρύλοι

Μπορεί να μην έχουμε (πλέον) μεγάλους Γύρους ή κλασικούς διεθνείς αγώνες ή επαγγελματικές ομάδες και η ποδηλασία να μην συγκαταλέγεται στη χώρα μας στα πλέον λαοπρόβλητα αθλήματα, όπως συμβαίνει σε χώρες με μεγαλύτερη παράδοση.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρχαν εποχές που οι φίλοι της ποδηλασίας γέμιζαν το ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου και συνέρρεαν στους δρόμους απ’ όπου περνούσαν αγώνες. Υπάρχουν αθλητές που έτρεχαν αγώνες τη δεκαετία του 1950 και εποχές που η εθνική ομάδα ήταν ένας υπολογίσιμος αντίπαλος σε διεθνείς αγώνες.

Κάποιοι από τους ανθρώπους που δούλεψαν για την ελληνική ποδηλασία τις προηγούμενες δεκαετίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών της Historica και ταξίδεψαν στη Ρόδο γι’ αυτή τη γιορτή.

Ήταν εκεί ο Μιχάλης Γκιτάκος, σε ηλικία 85 ετών. Αθλητής στην Αθλητική Ένωση Νικαίας τη δεκαετία του 1940, μετά στην ΑΕΚ και αργότερα στη θέση του γενικού αρχηγού της Εθνικής ομάδας.

Ο Ηλίας Κακλαμάνος, 82 ετών, πρώην αθλητής και προπονητής του Παναθηναϊκού, ακμαιότατος και ποδηλατικά δραστήριος μέχρι πολύ πρόσφατα, συμμετέχοντας μάλιστα και τερματίζοντας εντός χρόνου στην Σπαρτακιάδα του 2016.

Από τον Παναθηναϊκό επίσης ο Γιάννης Νταουσανάκης, ο Τάσος Καραμανίδης, ο Γιώργος Παγούνας και ο Άγγελος Καπετανόπουλος.

Ο Στέλιος Βάσκος και ο Χρήστος Κοβάνης από την ΑΕΚ.

Ο Γιώργος Πρίφτης από τον Ερμή Μαρκοπούλου.

Ο Γιάννης Μαστορίδης από τον Δωριέα Ρόδου.

Σύσσωμη σχεδόν η ομάδα του Κολοσσού Ρόδου με τους Κυριάκο Καραγιάννη, Γιάννη Πανάγο Βασίλη Κουγιό, Βασίλη Χατζημιχάλη και φυσικά τον Μιχάλη Κούντρα, τον θρύλο που σύμφωνα με τον Μιχάλη Γκιτάκο “θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής”.

Και βέβαια ο Κανέλλος Κανελλόπουλος (ΠΟ Πατρών), ο αθλητής τον οποίο οι ίδιοι οι συναθλητές του αναγνωρίζουν ως τον κορυφαίο των κορυφαίων!

Αλλά και ο Πάβελ Ντόλεζαλ, που ως προπονητής της εθνικής ομάδας από το 1984 ως το 1988 αναμόρφωσε την ελληνική ποδηλασία.

Γιάννης Πανάγος
Ο Γιώργος Βογιατζής υποδέχεται τον Τάσο Καραμανίδη
Γ. Βογιατζής και Πάβελ Ντόλεζαλ
Στέλιος Βάσκος και Βασίλης Κουγιός
Μιχάλης Κούντρας, Μιχάλης Γκιτάκος και Γιάννης Νταουσανάκης
Ένα από τα πρώτα Fidusa που κατασκεύασε ο Γ. Βογιατζής το 1985 και με το οποίο οι εικονιζόμενοι (Β. Μπέντας, Γ. Βογιατζής, Μ. Κούντρας, Απ. Κουμούλης) με την ομάδα του Κολοσσού κατέκτησαν τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομαδικής Χρονομέτρησης το 1987
Μιχάλης Κρομμύδας, Κανέλλος Κανελλόπουλος, Στέλιος Βάσκος, Γιώργος Βογιατζής
Κολοσσός Ρόδου: Κυριάκος Καράγιαννης, Γιάννης Πανάγος Βασίλης Κουγιός (Πρόεδρος), Μιχάλης Κούντρας, Βασίλης Χατζημιχάλης
Η Βόλτα

Είναι η ώρα τα ατσάλινα ποδήλατα να βγουν από τα σταντ της έκθεσης και οι μάλλινες φανέλες να ξαναφορεθούν. Εδώ δεν υπάρχουν βατόμετρα, carbon και ηλεκτρονικές σειρές. Μόνο νοσταλγία και αναμνήσεις και η χαρά των φίλων που θα ξαναποδηλατίσουν μαζί μετά από πολλά χρόνια.

Η διαδρομή των 50χλμ ξεκινάει από το Δημαρχείο της Ρόδου, περνάει μέσα από την γεμάτη τουρίστες παλιά πόλη, κάνει στάση στο Θεολόγο όπου η τοπική κοινότητα έχει ετοιμάσει μια πολύ όμορφη υποδοχή για το πελοτόν, και από κει παραλιακά επιστρέφει για τερματισμό στο Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα https://www.nassostriantafyllou.gr/?search=historica+2018.

Ευχαριστώ το Vespa Club Rhodes για την μετακίνηση παρά τις πρόσκαιρες αντίξοες συνθήκες!

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam