40ός Γύρος Θυσίας


2011 – 2017, η πορεία του Γιώργου Νείλα προς τη νίκη
|

27 Μαρτίου 2017

Ο Γύρος Θυσίας ο οποίος πραγματοποιείται από τον Ποδηλατικό Όμιλο Πάτρας από το 1978 σχεδόν ανελλιπώς, φτάνοντας φέτος στην 40η χρονιά τέλεσής του, είναι μάλλον ο κλασικότερος αγώνας στο ελληνικό ποδηλατικό καλεντάρι. Πολλοί τον θεωρούν δεύτερο σε σημασία μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και γι’ αυτό κάθε χρόνο συγκεντρώνει συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα (αλλά και το εξωτερικό, τις χρονιές που διεξήχθη ως κατηγορίας UCI 1.5).

Πολλοί ποδηλάτες στήνουν το ετήσιο προπονητικό τους πρόγραμμα με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο φορμαρισμένοι στις 25 Μαρτίου και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν απ’ αυτόν τον ιστορικό αγώνα.

Μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδηλάτες έχουν σηκώσει το κύπελλο της νίκης του Γύρου Θυσίας (στο παρελθόν ο αγώνας είχε διεξαχθεί ως πολυήμερος Γύρος με ετάπ, και συνηθίζεται να αποκαλείται «Γύρος» αν και τα τελευταία χρόνια είναι μονοήμερος, με την προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας με Ατομική Χρονομέτρηση).

Οι Κανέλλος Κανελλόπουλος, Περικλής Ηλίας, Παναγιώτης Μαρεντάκης, Βασίλης Αναστόπουλος, Γιώργος Μανιάτης είναι οι πολυνίκες της «Θυσίας» στα 40 χρόνια διεξαγωγής της.

Στον φετινό, επετειακό 40ό Γύρο, νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Νείλας του ΑΟ Αίολος, ένας αθλητής που αν και ξεκίνησε σε σχετικά μεγάλη ηλικία την αγωνιστική ποδηλασία, εν τούτοις από την πρώτη συμμετοχή του έδειξε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του.

Τα πρώτα δείγματα

2011

Η πρώτη συμμετοχή για τον Γιώργο είναι στον 34ο αγώνα Θυσίας. Ο τερματισμός τον βρίσκει στην 14η θέση πίσω από αθλητές των επαγγελματικών ομάδων SP Tableware, KTM Murcia Kastro αλλά και καθιερωμένους ποδηλάτες που πρωταγωνιστούσαν εκείνη την περίοδο.

Είναι ο πρώτος αγώνας του στην κατηγορία Ανδρών, μια και την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε στην κατηγορία Μάστερς, όπου άλλωστε αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία Α’.

Επιπλέον, αυτή είναι μόλις η δεύτερη χρονιά του Γιώργου στην αγωνιστική ποδηλασία δρόμου!

2012

Το 2012 είναι πλέον πιο έμπειρος και καταφέρνει να τερματίσει στην 8η θέση του 35ου Γύρου Θυσίας, έχοντας μπροστά του αθλητές μόνο των επαγγελματικών ομάδων SP Tableware και Gios-Deseyrleon.

Η εμφάνισή του αυτή του δίνει μια θέση για πρώτη φόρα στην Εθνική ομάδα και συμμετοχή στον τελευταίο Γύρο Ελλάδος που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπου όμως στάθηκε άτυχος έχοντας μια πτώση μόλις στο 1ο ετάπ.

2013

Ο Γιώργος είναι πλέον ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για τα μεγάλα ονόματα και στον 36ο Γύρο Θυσίας το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο.

Και ενώ ο Αποστόλης Μπούγλας (SP Tableware) έχει καταφέρει να αποσπαστεί και να κατακτήσει τη νίκη, ο Νείλας μαζί με τους Δημήτρη Αντωνιάδη (Μαχητές Πεύκων), Νεόφυτο Σακελλαρίδη-Μάγκουρα (SP Tableware) και τον Έφηβο Στέλιο Φαραντάκη (ΑΟ Σούδας) θα δώσουν τη μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου, καταλαμβάνοντας τελικά την 3η θέση στην κατηγορία Ανδρών, πίσω από τον Αντωνιάδη και ξεκινώντας ένα σερί σταθερής παρουσίας στα βάθρα του Γύρου Θυσίας.

2014

Το 2014, στον 37ο Γύρο Θυσίας, οι Γιώργος Δάντος (ΠΕΣΑ Αστέρας) και Παναγιώτης Καραμπινάκης (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) αποσπώνται νωρίς στον αγώνα και στην πορεία ενσωματώνονται μαζί τους οι Περικλής Ηλίας και Δημήτρης Αντωνιάδης (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας). Οι αθλητές του Κρόνου (ο Δάντος εν τω μεταξύ έχασε επαφή) καταφέρνουν να κάνουν το 1-2-3 με διαφορά 4 λεπτών από το γκρουπ.

Σε αυτό όμως βρίσκεται και ο Γιώργος. Μαζί με τους Αποστόλη Μπούγλα (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας), Γιάννη Σπανόπουλο (Πελοτόν ΠΟΗΑΤ) και Βασίλη Τσοπούρογλου (ΠΓΣ Λάρισας) μπαίνουν πρώτοι στα τελευταία ανηφορικά χιλιόμετρα που οδηγούν στον τερματισμό. Με τον Σπανόπουλο να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αλυσίδα του στα τελευταία 200 μέτρα και να τερματίζει τρέχοντας, ο Νείλας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με μια ακόμα εξαιρετική εμφάνιση.

2015

Μια χρονιά με άσχημο καιρό, καταρρακτώδη βροχή σε αρκετά σημεία και τσουχτερό κρύο μας επιφυλάσσει ταυτόχρονα και τον θεαματικότερο Γύρο Θυσίας των τελευταίων ετών.

Γιώργος Δάντος και Γρηγόρης Σιμιτζής (ΠΕΣΑ Αστέρας Ζωγράφου) ξεκολλημένοι από νωρίς, δίνουν τη μάχη τους για όσο έχουν δυνάμεις. Σε μία από τις απανωτές επιθέσεις του γκρουπ, ο Περικλής Ηλίας (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) καταφέρνει να αποσπαστεί και να ενσωματωθεί με τους δύο προπορευόμενους. Το ξεκόλλημα όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια, γιατί το πελοτόν έχει άγριες διαθέσεις φέτος και οι επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, όπως και η βροχή επίσης!

Στην τελευταία από αυτές, Μιχάλης Κορτσιδάκης (ΠΟΧ Τάλως) και Ανέστης Κουρμπέτης (ΠΕΣΑ Αστέρας Ζωγράφου), μένουν μόνοι στο τελευταίο ανηφορικό κομμάτι όπου δίνουν μια δυνατή μάχη. Ο Κρητικός αθλητής καταφέρνει να πάρει τη νίκη και να πάει το Κύπελλο της νίκης στην Κρήτη μετά από 10 χρόνια. Την τριάδα στην κατηγορία Ανδρών συμπληρώνει ο Τάκης Χριστόπουλος (ΠΟ Πάτρας).

Ο Νείλας, χωρίς κανέναν συναθλητή του στο γκρουπ και σαφώς ταλαιπωρημένος από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, καταφέρνει και διατηρεί επαφή με το γκρουπ, ακολουθώντας όλες τις επιθέσεις. Βρίσκοντας μερικές δυνάμεις ακόμα για την τελευταία δύσκολη ανάβαση, τερματίζει τελικά 5ος πίσω από τους τρεις προαναφερθέντες και τον πρώην συναθλητή του στον Αίολο, Ανδρέα Τριανταφύλλου (ΠΕΣΑ Αστέρας Ζωγράφου). Την εξάδα των νικητών συμπληρώνει ο Μιχάλης Μαυρικάκης (ΑΕΚ).

2016

Βροχή και κρύο δημιουργούν δύσκολες συνθήκες και αυτή τη χρονιά για τους αθλητές του 39ου Γύρου Θυσίας.

Ο Χάρης Καστραντάς (Villeneuve Saint Germaine) έχει καταφέρει να αποσπαστεί και να μπει πρώτος στο τελευταίο ανηφορικό κομμάτι κρατώντας μια διαφορά ασφαλείας που θα του δώσει τελικά τη νίκη.

Πίσω του ένα γκρουπ 5 αθλητών θα δώσει μάχη για τη σειρά κατάταξης στο βάθρο. Αποτελείται από τους Αλέξανδρο Βροχίδη (ΒΑΟ), Γιώργο Νείλα, Γιώργο Μπούγλα (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας), Εμιλιάνο Βίλα (Ποδηλατοδρόμος Πύργου) και Τάκη Χριστόπουλο (Παναθηναϊκός).

Ένα σκασμένο ελαστικό μόλις στα 8 χλμ από τον τερματισμό έχει «χρεώσει» τον Μπούγλα ο οποίος κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ξαναμπεί στο γκρουπ. Παρ’ όλα αυτά είναι ο πρώτος που επιτίθεται στην τελευταία ανηφόρα, για να πιαστεί όμως γρήγορα από τους Νείλα, Βροχίδη και Βίλα που ανεβάζουν ρυθμό.

Ο Βροχίδης αναδεικνύεται τελικά νικητής σε αυτή τη μάχη για τη δεύτερη θέση, με το Γιώργο Νείλα να μένει 3ος.

2017

Φτάνουμε στον φετινό επετειακό, 40ό Γύρο Θυσίας και ο Γιώργος θέλει τη νίκη όσο ποτέ. Έχει ξεκινήσει τη χρονιά αρκετά δυνατά με καλές εμφανίσεις τόσο στο Γύρο Άνοιξης στην Κρήτη (απ’ όπου εξασφαλίζει για τρίτη φορά τη συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα και στο International Rhodes Grand Prix) όσο και στον Μ. Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη.

Η «Θυσία» είναι όμως ο αγαπημένος του αγώνας και στόχος από την πρώτη φορά που τον έτρεξε.

Μετά από κάποιες επιθέσεις αμέσως μετά την προεκκίνηση, καταφέρνει να βρεθεί ξεκολλημένος από πολύ νωρίς με τον περσινό νικητή Χάρη Καστραντά (ΠΟΗ Κάστρο). Οι δύο αθλητές συνεργάζονται άψογα και καταφέρνουν να διατηρούν μια διαφορά 1,5-3 λεπτών από το γκρουπ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τάσος Κουμπέτσος (ΠΑΟ), Γιάννης Κυριακίδης (ΠΟ Βέλος), Τάκης Χριστόπουλος (ΠΑΟ) και Μιχάλης Μαυρικάκης (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) καταφέρνουν κάποια στιγμή να αποσπαστούν από το γκρουπ, αλλά δεν απείλησαν ουσιαστικά ποτέ τους δύο προπορευόμενους.

Νείλας και Καστραντάς μένουν μαζί μέχρι τα τελευταία 200 μέτρα του αγώνα με τον Γιώργο τελικά να παίρνει πανάξια και για πρώτη φορά την πολυπόθητη νίκη γράφοντας το όνομά του στη λίστα των σπουδαίων αθλητών που έχουν στεφθεί νικητές σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα!

Όλες τις φωτογραφίες και από τις δύο ημέρες του 40ού Γύρου Θυσίας μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα https://www.nassostriantafyllou.gr/-/galleries/greek-cycling/2017/20170325_40th_gyros_thysias.

Στη σελίδα www.nassostriantafyllou.gr θα βρείτε επίσης φωτογραφικό υλικό από τον Γύρο Θυσίας των ετών 2012-2016.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam