Jesús Hernández & Matteo Moschetti


Ο DS της Polartec Kometa, δεξί χέρι του Alberto Contador και ο πρωταθλητής Ιταλίας U23 μιλάνε στο The Cycling Journal

8 Μαρτίου 2018

Jesús Hernández: Κουβεντιάζοντας με το δεξί χέρι του Alberto Contador

Όσοι ακολουθούμε τον Jesús Hernández στο twitter, δεν θα μπορούσαμε παρά να χαρούμε με την ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για το νησί της Ρόδου συνοδεύοντας την νεοσύστατη ομάδα του Alberto Contador και του Ivan Basso, Polartec Kometa! Φυσικά έγινε αυτοσκοπός μια κουβέντα μαζί του κατά την παραμονή της ομάδας στο νησί.

Το «δεξί χέρι» του pistolero για πάρα πολλά χρόνια, όπου ως domestique τον κάλυπτε και τον βοηθούσε τα μέγιστα κυρίως στα ανηφορικά ετάπ, αλλά και ένας από τους πιο στενούς του φίλους, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται στη θέση του Directeur Sportif της Polartec Kometa.

Καθώς βρισκόμαστε στο μπαρ του ξενοδοχείου Best Western Plaza, όπου διαμένει η αποστολή της ομάδας, μού είναι εύκολο πια να καταλάβω γιατί ο Lance Armstrong κατά τη διάρκεια της κοινής τους παραμονής στην ομάδα της Astana, τον αποκαλούσε “sweet baby Jesus”. Μικροκαμωμένος και αδύνατος – αλλά αθλητικός – με το χαρακτηριστικό tan line στο μπράτσο να δηλώνει ότι παραμένει σε καλή φόρμα, χαμογελαστός και ευδιάθετος, πιθανώς και εξαιτίας της επιτυχίας που είχε η ομάδα στο International Rhodes Grand Prix πριν λίγες ημέρες, σε καμιά περίπτωση δεν σε άφηνε να καταλάβεις ότι πλησιάζει τα 37.

Ο Jesus γεννήθηκε στις 28-9-1981 στην Avila, μια μικρή πόλη της Ισπανίας. Ο πατέρας του τον μύησε στον κόσμο της ποδηλασίας από την ηλικία των εννέα ετών. Ήταν επαγγελματίας ποδηλάτης από το 2004 έως πέρυσι, το 2017. Στις ομάδες από τις οποίες πέρασε συμπεριλαμβάνονται η Liberty Seguros, η Astana, η Tinkof και η Trek Segafredo όπου και έκλεισε την καριέρα του ενώ στις περισσότερες από αυτές ακολουθούσε τον φίλο του Alberto. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του οι αθλητές που τον ενέπνευσαν ήταν ο Miguel Indurain και ο Armstrong, ενώ λίγο αργότερα, και μέχρι το τέλος της καριέρας του, φυσικά ο Alberto Contador. Με τον Contador γνωρίστηκαν από πολύ μικρή ηλικία στους αγώνες των μικρών κατηγοριών όπου έτρεχαν μαζί, καθώς ζούσαν σχετικά κοντά.

Alberto Contador, Jesús Hernández και Óscar Pereiro, από το 2010 και την εποχή της Astana, σε μια προπόνηση στην Avila

Όταν τον ρωτήσαμε ποια θεωρεί πιο σημαντική στιγμή στην πολυετή ποδηλατική του καριέρα, απάντησε ότι είναι οι αγώνες στους οποίους βοήθησε να κερδίσει ο Contador. Επιμείναμε λίγο περισσότερο για την πιο σημαντική προσωπική του ποδηλατική στιγμή, αλλά η απάντηση ήταν και πάλι η ίδια.

Οι αγώνες στους οποίους είχα βοηθήσει ώστε να κερδίσει ο Alberto. Η δουλειά μου πάντα ήταν να προσπαθώ να τον βοηθήσω να κερδίσει. Οι νίκες του λοιπόν είναι οι πιο σημαντικές στιγμές και στην προσωπική μου καριέρα σαν αθλητή

Ήταν πλέον απάντηση που δεν χωρούσε καμιά άλλη ερμηνεία και αμφισβήτηση και η οποία μας έδειξε για άλλη μια φορά τον τρόπο που λειτουργούν οι επαγγελματικές ομάδες, αλλά και οι μεγάλοι αθλητές ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Οι βασικοί στόχοι της Polartec Kometa για το 2018 είναι μια καλή συμμετοχή με αξιώσεις στον γύρο Ιταλίας U23 στα μέσα Ιουνίου καθώς και στους υπόλοιπους αγώνες U23 στους οποίους θα λάβουν μέρος με σκοπό κυρίως να αποκτήσουν εμπειρίες οι νεαροί κατά το πλείστον αθλητές της ομάδας. Όπως μας εξήγησε μέσα από το Alberto Contador Foundation, μέρος του οποίου είναι η Polartec Kometa, προσπαθούν να επιτύχουν την δημιουργία αθλητών από τις πιο μικρές κατηγορίες έως τις μεγαλύτερες.

Έτσι, προσδοκούν σε δύο περίπου χρόνια να έχουν γίνει καθαρά επαγγελματική ομάδα και μετά να αποκτήσουν status pro tour, κάτι που θα τους ανοίξει την πόρτα για τους μεγαλύτερους αγώνες.

“Ο Alberto δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στο foundation αλλά αποτελεί ο ίδιος… όλο το foundation” μας τόνισε με νόημα.

Έδειχνε ευχαριστημένος, τόσο για τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι τώρα η ομάδα του, όσο και για την νίκη τους στο Grand Prix της Ρόδου. Του άρεσε τόσο η διοργάνωση του αγώνα, φιλτραρισμένη μέσα από τη σαφώς μεγάλη εμπειρία του – με 14 συμμετοχές στους μεγάλους Γύρους – όσο και το ίδιο το νησί της Ρόδου για την προπόνηση της ομάδας.

χει μεγάλες ευθείες, αρκετές ανηφόρες με μικρή ή μεγάλη διάρκεια, ενώ πηγαίνοντας προς την ενδοχώρα, μπορείς να βρεις κομμάτια με μικρές και μεγάλες κλίσεις, καθώς και γρήγορα τεχνικά κομμάτια. Όλων των ειδών τα τεραίν που χρειάζονται στην προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό για μας που η κίνηση είναι λίγη έως ανύπαρκτη, ειδικά όσο απομακρυνόμαστε από την παραλία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο καλός καιρός και η θερμοκρασία. Στην Ισπανία βρέχει σχεδόν παντού εδώ και δύο εβδομάδες και η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε εδώ, στο μόνο μάλλον μέρος της Ευρώπης που έχει καλό καιρό αυτή την εποχή
Matteo Moschetti: Ο Πρωταθλητής Ιταλίας U23 στη Ρόδο

Έχοντας απέναντί μου ένα πολύ ήσυχο και χαμογελαστό αγόρι λίγο πάνω από τα 21, μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είναι αυτός ο ίδιος, που λίγες ημέρες πριν με ένα συγκλονιστικό σπριντ κέρδισε το International Rhodes Grand Prix αλλά και πριν δύο εβδομάδες, δύο ετάπ στον πολύ σκληρό γύρο της Antalya στην Τουρκία.

Και αν ο Jesus Hernandez, έχοντας πλέον αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση, αντιπροσωπεύει το παρελθόν της επαγγελματικής ποδηλασίας, ο Matteo Moschetti είναι σίγουρα μια ματιά στο μέλλον της. Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1996 σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο. Αιτία να ξεκινήσει ποδήλατο, γύρω στα 8, ήταν ένας ξάδελφός του που έκανε ποδήλατο, ενώ εκείνος ήταν περισσότερο ποδοσφαιρόφιλος (άλλωστε οι ομάδες του Μιλάνου κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη Serie A).

Το ποδήλατο τελικά τον κέρδισε, και σύντομα τα αποτελέσματα που είχε τον έφερναν όλο και πιο ψηλά στην κατάταξη της κατηγορίας του στην Ιταλία. Με αποκορύφωμα, τη σημαντικότερη, όπως μας επιβεβαίωσε, νίκη στη μέχρι τώρα καριέρα του, την ανάδειξή του σε Πρωταθλητή Ιταλίας 2017 στην κατηγορία U23. O Moschetti λοιπόν είναι ο τωρινός πρωταθλητής Ιταλίας σε αυτή την πολύ δύσκολη και απαιτητική κατηγορία και αυτό λέει πολλά για τη ποιότητα του, σαν αθλητή.

Το tweet του Directeur Sportif της Trek Segafredo, Luca Guercilena μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας U23 από τον Matteo Moschetti

Οι στόχοι του για το 2018 είναι καταρχήν μια καλή εμφάνιση στον Γύρο Ιταλίας U23 που θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 18 Ιουνίου, και κατόπιν οι μονοήμεροι αγώνες στους οποίους θα λάβει μέρος η ομάδα του. Σίγουρα το δυνατό του σημείο, όπως μας είπε, δεν είναι οι ανηφόρες, αλλά είναι πολύ καλός στα σπριντ μετά από ένα δύσκολο και σκληρό αγώνα εάν έχει καταφέρει να μείνει στην κορυφή κατά τον τερματισμό, καθώς και στα σπριντ που στο φινάλε φτάνει ένα μικρό γκρουπ αθλητών.

Στην ερώτησή μας για το τι αγώνες προσδοκεί και ονειρεύεται να κερδίσει στο μέλλον, με πολύ συνεσταλμένο ύφος αλλά και με μια λάμψη στα μάτια που σήμαινε πολλά, μας είπε ότι θα ήθελε τις μεγάλες κλασσικές της κορυφαίας κατηγορίας pro tour, αλλά, όπως συνέχισε, είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιες εκτιμήσεις και ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Απόλυτα ευχαριστημένος τόσο από τον αγώνα όσο και από τη διοργάνωση, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το νησί της Ρόδου.

Αισθάνομαι τυχερός που βρίσκομαι τώρα εδώ στη Ρόδο και μπορώ και κάνω προπόνηση με κοντομάνικο και κοντό bib ενώ στο Μιλάνο τα πάντα είναι παγωμένα εδώ και πολύ καιρό

Ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα και στην πρώτη προπόνηση κινήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους του νησιού, στις δύο τελευταίες προπονήσεις μπήκαν στην ενδοχώρα όπου του άρεσαν πολύ οι ήσυχοι δρόμοι, η υπέροχη θέα, και το φυσικό περιβάλλον.

Όσο για το International Tour of Rhodes που ακολουθεί, θεωρεί ότι το πρώτο και το τρίτο ετάπ είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του για να διεκδικήσει τη νίκη, σε αντίθεση με το δεύτερο που μάλλον είναι πολύ ανηφορικό γι’ αυτόν, όπως μας λέει χαμογελώντας.

Όπως και να ‘χει, Hernandez και Moschetti, συμφώνησαν ότι η Bardiani CSF, ειδικά μετά την ήττα της στο Grand Prix της περασμένης Κυριακής αλλά και μια και έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της εν όψει καταρχήν του Milano – Sanremo, αναμένεται να επιβάλει δυνατό ρυθμό και τις τρεις ημέρες του Γύρου, μη αφήνοντας σε άλλη ομάδα την ευκαιρία να διεκδικήσει τον έλεγχο του αγώνα.

Εμείς, ως θεατές, δεν μπορούμε παρά να βγούμε κερδισμένοι από το πλούσιο ποδηλατικό θέαμα που είναι βέβαιο ότι θα μας εξασφαλίσει η παρουσία αυτών των σπουδαίων αθλητών στην Ελλάδα!

Κείμενο: Βαγγέλης ΠετρουλάκηςΦωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam