Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου 2017


9 σημεία που μας τράβηξαν την προσοχή

|

1 Ιουλίου 2017

Λίγες μέρες μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Elite Ανδρών-Γυναικών 2017 που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, θυμόμαστε 9 σημεία που χαρακτήρισαν τους αγώνες.

Όλες τις φωτογραφίες των τριών ημερών μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα https://www.nassostriantafyllou.gr/?search=panellinio+dromou+elite+2017.

1. Η υποδοχή, η φιλοξενία, οι εθελοντές

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους της διοργάνωσης, στο τεχνικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ξάνθης, και τη φοβερή υποδοχή που επιφυλάχθηκε εκεί στους εκπροσώπους των σωματείων με πλούσιο… μενού από εδέσματα της Θράκης μέχρι την παρουσία πλήθους εθελοντών σε κάθε διασταύρωση και επικίνδυνο σημείο της διαδρομής, διαπιστώθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες η μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τους ανθρώπους του ΠΣ Ξάνθης «Ο Πήγασος» για ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

2. Οι διαδρομές

Τα 47,5 χιλιόμετρα που έγραψαν τα κοντέρ των αθλητών που αγωνίστηκαν στον αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης των Ανδρών είναι μια από τις μεγαλύτερες αποστάσεις συγκριτικά με τους αντίστοιχους αγώνες για τα φετινά εθνικά πρωταθλήματα. Ενδεικτικά, στην Ολλανδία ο πρωταθλητής για το 2017 Tom Dumoulin χρειάστηκε να διανύσει 50,4χλμ, στη Γερμανία ο Tony Martin 48χλμ, στη Μ. Βρετανία ο Stephen Cummings 44,4χλμ, στην Ισπανία ο Jonathan Castroviejo 43,1χλμ, στην Ιταλία ο Gianni Moscon 38,3χλμ ενώ στις ΗΠΑ ο Joey Rosskopf της BMC μόνο 30,8χλμ! Η απόσταση σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες των αθλητών. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι εκτός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, δεν υπάρχει στο καλεντάρι άλλη τόσο μεγάλη διαδρομή για αγώνα ατομικής χρονομέτρησης.

Οι φήμες για ανηφορικό πανελλήνιο κυκλοφούσαν στα ποδηλατικά… πηγαδάκια από την αρχή της χρονιάς και η προκήρυξη που περιείχε την ανάβαση Τοξοτών με τα 10 χιλιόμετρα μέσης κλίσης 8% φρόντισε να τις επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Με μαρτυρίες βετεράνων να χαρακτηρίζουν τον αγώνα της Ξάνθης, και συγκεκριμένα τη διαδρομή της Αντοχής Ανδρών, ως τον δυσκολότερο αγώνα Πανελληνίου πρωταθλήματος των τελευταίων 20 και πλέον ετών, χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στο 2004, στο Πανελλήνιο δρόμου που πραγματοποιήθηκε τότε στην Χαλκιδική (με νικητή τον Βασίλη Αναστόπουλο) και στην ανάβαση Ταξιάρχη για να συναντήσουμε μια σημαντική ανηφόρα σε πανελλήνιο πρωτάθλημα.

3. Ελενή Τσαβαρή (Μεσόγειος Ρόδου)

Τελευταίο πανελλήνιο δρόμου για την πολυπρωταθλήτρια σε δρόμο και πίστα από τη Ρόδο με μια εξαιρετική εμφάνιση στην ατομική χρονομέτρηση που της έδωσε για 2η συνεχόμενη χρονιά τη φανέλα με την ελληνική σημαία. Η Ελένη Τσαβαρή απέδειξε ότι στα 43 της χρόνια δεν είναι απλά ανταγωνιστική, αλλά παραμένει για μια ακόμα χρονιά η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια στο αγώνισμα.

Στην αντοχή, οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της Μηλάκη (Π.Ο. Τρίπολης) και της Φασόη (Ολυμπιακός Περιστερίου-Χαϊδαρίου) δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια στις υπόλοιπες αθλήτριες. Η Τσαβαρή διεκδίκησε την τρίτη θέση μαζί με την Άννα-Μαρία Ζόγλη (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) με την δεύτερη να επικρατεί τελικά μετά ένα υποδειγματικό σπριντ!

Στο προσεχές Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας του Σεπτεμβρίου η αθλήτρια από τη Ρόδο αναμένεται να αγωνιστεί για τελευταία φορά μετά από μια καριέρα σχεδόν 15 ετών γεμάτη διακρίσεις.

Αμέσως μόλις δίνεται το ελεύθερο, η Μηλάκη πιάνει απροετοίμαστους ακόμα και τους μοτοκριτές, εξαπολύοντας την επίθεσή της
4. Αργυρώ Μηλάκη (ΠΟ Τρίπολης)

Στον ύπνο όπως φάνηκε έπιασε η Αργυρώ Μηλάκη (πρωταθλήτρια επίσης το 2015 στην Αντοχή Γυναικών στο Ναύπλιο) τις συναθλήτριές της, αφού εξαπέλυσε τη μοναδική επίθεση που χρειάστηκε αμέσως αφού δόθηκε από τον αλυτάρχη το ελεύθερο στα Κιμμέρια. Και αφού καμμία από τις συνδιεκδικήτριές της δεν την κυνήγησε, η Μηλάκη πραγματοποίησε ουσιαστικά έναν αγώνα ατομικής χρονομέτρησης 100 χιλιομέτρων καταφέρνοντας να τερματίσει σχεδόν 7 λεπτά μπροστά από την περσινή πρωταθλήτρια Βαρβάρα Φασόη η οποία μετά από 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες να αποσπαστεί, τα κατάφερε τελικά στο μικρό ανηφορικό κομμάτι μετά την παραλία του Αγ. Ιωάννη στα Άβδηρα, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση 10 λεπτά μπροστά από την Άννα-Μαρία Ζόγλη που κατέκτησε την τρίτη θέση μετά από ένα εντυπωσιακό σπριντ με την Ελένη Τσαβαρή.

5. Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (Π.Ο.Χ. Τάλως)

Ο «Πολ» έδειξε ήδη από τον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης την πολύ καλή κατάστασή του. Καλύπτοντας τα 47,5 χλμ του αγώνα σε 1 ώρα και 58 δευτερόλεπτα και με σχεδόν 1,5 λεπτό διαφορά από τον δεύτερο Καστραντά δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης της υπεροχής του, προσθέτωντας άλλη μία φανέλα πρωταθλητή στη συλλογή του.

Και ενώ ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου είναι εξ ορισμού εκ των φαβορί για την κατάκτηση της φανέλας και στην αντοχή, η ανακοίνωση της διαδρομής με την ενσωμάτωση της δύσκολης ανάβασης των 10 χλμ προκάλεσε σε κάποιους επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Πολ θα κατάφερνε να ανταπεξέλθει στο ρυθμό που θα επιχειρούσαν να επιβάλουν οι πιο καθαρόαιμοι ανηφορίστες.

Κι όμως ο Τζωρτζάκης ήταν εκεί που έπρεπε. Η κορυφή της ανηφόρας τον βρήκε μόλις μερικά δευτερόλεπτα πίσω από τους Καστραντά-Φαραντάκη-Βίλα τους οποίους με δαιμονισμένη ταχύτητα και δεξιοτεχνία καταδίωξε στην κατάβαση για να τους πιάσει λίγο πριν αυτή τελειώσει. Η υπερπροσπάθεια της ανάβασης δεν θα μπορούσε βέβαια να μην “χρεώσει” τον Πολ, ο οποίος στα τελευταία 50 χιλιόμετρα του αγώνα έκανε μάλλον οικονομία δυνάμεων περιμένοντας το τελικό σπριντ, τερματίζοντας τελικά στην 3η θέση.

6. Οι Νέοι

Πέρα από τον 2ο της γενικής κατάταξης στην αντοχή Ανδρών Στέλιο Φαραντάκη της γαλλικής Sojasun Espoir A.C.N.C., τέσσερις ακόμα 20χρονοι ξεχώρισαν καταλαμβάνοντας θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

Ο Εμιλιάνο Βίλα, ένας αθλητής με ιδιαίτερη έφεση στους ανηφορικούς αγώνες, αγωνιζόμενος φέτος με τη φανέλα της γαλλικής U.C Albenasienne κατόρθωσε να βρεθεί από την αρχή της ανάβαση στους Τοξότες στην κορυφή του ξεκολλήματος μαζί με τα φαβορί του αγώνα, και με ιδιαίτερη διάθεση για επιθέσεις στη συνέχεια, κατέλαβε τελικά την 4η θέση.

Κάθε άλλο παρά ανηφορίστα θα χαρακτήριζε κανείς τον Ζήση Σούλιο του ΠΣ Κρόνος Νίκαιας! Πεισμωμένος από την παραλίγο ακύρωσή του στην Ατομική χρονομέτρηση λόγω υποτιθέμενης λάθος ρύθμισης του ποδηλάτου του, ανηφόρισε πολύ δυνατά, καταφέρνοντας να πάρει την 6η θέση στη γενική κατάταξη.

Ο Γιάννης Κυριακίδης (ΠΟ Βέλος), διανύοντας μια εξαιρετική χρονιά που του εξασφάλισε μια θέση στην Εθνική ομάδα ήδη από τους διεθνείς αγώνες του Μαρτίου στη Ρόδο, αν και φάνηκε να χάνει έδαφος στη μέση περίπου του βουνού, επιβεβαίωσε την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται φέτος εξασφαλίζοντας τελικά την 7η θέση.

Συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις των τελευταίων μηνών, και ήδη με την εμπειρία συμμετοχής στον πρώτο του αγώνα εκτός Ελλάδας ταξιδεύοντας με τη μικτή ομάδα της SP Tableware στον Γύρο Σερβίας, ο Μίλτος Γιαννούτσος (ΠΟ Πάτρας) έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να ξεκορφίζει μόνος χωρίς βοήθειες, στους Τοξότες, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του για τα τελευταία 50 χλμ του αγώνα, τερματίζοντας τελικά 9ος.

O Εμιλιάνο Βίλα αποσπασμένος στην ανηφόρα μαζί με τον Χάρη Καστραντά και τον Στέλιο Φαραντάκη
Ο Γιάννης Κυριακίδης με τον Γιώργο Σταυρακάκη (ΠΟΧ Τάλως)
Ο Ζήσης Σούλιος
Ο Μίλτος Γιαννούτσος δέχεται οδηγίες και εμψύχωση από τον Παύλο Χαλκιόπουλο
Τελευταίες ανάσες και τελευταία τροφοδοσία για τους 5 προπορευόμενους
Το γκρουπ των 21 αποσπασμένων έχει αρχίσει να διαλύεται. Οι Χριστόπουλος και Κουμπέτσος του Παναθηναϊκού αρχίζουν να μένουν από δυνάμεις
Δραστήριος ο Βίλα και στα τελευταία χιλιόμετρα
Χωρίς βοήθειες ο Μίλτος Γιαννούτσος για 50 χιλιόμετρα, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του μετά το ξεκόρφισμα
8. Οι παλιοί

Ο Ανέστης Κουρμπέτης (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας), μπαρουτοκαπνισμένος με πολυετή εμπειρία σε σπουδαίους αγώνες και μέλος της πάλαι ποτέ ελληνικής Pro Continental ομάδας SP Tableware, χωρίς να έχει εντυπωσιάσει φέτος, επιφύλασσε την καλύτερή του εμφάνιση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα για το 2017. Μέλος του γκρουπ των 21 αθλητών που ξεχώρισε αμέσως σχεδόν μετά το ξεκίνημα της κύριας ανάβασης του αγώνα, ο Κουρμπέτης, διαχρονικά εκ των κορυφαίων ανηφοριστών, έφτασε στην κορυφή της ανηφόρας μόνος πέμπτος πίσω από τους Καστραντά-Φαραντάκη-Τζωρτζάκη-Βίλα. Με μαεστρικό χειρισμό στην κατάβαση του βουνού κατάφερε να πιάσει τους προπορευόμενους αλλά η υπερπροσπάθεια που όπως ήταν φυσικό απαιτήθηκε για κάτι τέτοιο δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την 5η θέση.

Διανύοντας την καλύτερη ποδηλατική χρονιά του ο Γιώργος Νείλας του ΑΟ Αίολος, νικητής του φετινού 40ού Γύρου Θυσίας, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι σε μια διαδρομή σαν αυτή του φετινού Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα ήταν εκ των διακριθέντων. Εξοικονομώντας δυνάμεις στα 100 χλμ πριν το βουνό, ο Νείλας μπήκε φρέσκος στη μάχη της ανηφόρας.

Ο πολύ δυνατός ρυθμός των προπορευόμενων είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει σχετικά νωρίς επαφή με τους πρώτους αλλά η σαφής βελτίωσή του στις κατηφόρες του επέτρεψε να διατηρήσει μέχρι το τέλος τη θέση του στη δεκάδα, τερματίζοντας τελικά 8ος, μόλις 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο, επιτυγχάνοντας την καλύτερή του επίδοση σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

64ο χλμ, το πελοτόν περνάει μέσα από τη Νίθαυρη Ρεθύμνης, απ’ όπου ήταν αδύνατον να φύγουμε με τον Πατρικ, αν δεν πίναμε προηγουμένως 2 ρακιές.
8. Χάρης Καστραντάς

Ο Χάρης Καστραντάς (ΠΟΗ Κάστρο) μετά από ένα χρόνο απουσίας από επίσημους αγώνες λόγω της τιμωρίας του από τη Γαλλική Ομοσπονδία για non-show σε έλεγχο doping, επέστρεψε φέτος αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει. Έχοντας δείξει ότι μπορεί να σταθεί σε όλα τα τεραίν και με παρουσία στο βάθρο σχεδόν σε όλους τους αγώνες όπου συμμετείχε, με αποκορύφωμα την νίκη του στη γενική κατάταξη του κατηγορίας UCI 2.2 Γύρου Σερβίας μία εβδομάδα πριν το Πανελλήνιο, φάνταζε από την αρχή ως ένα από τα φαβορί για τη φανέλα του Πρωταθλητή Ελλάδας 2017.

Και πράγματι, στον αγώνα της Ξάνθης τα έκανε όλα: συμμετείχε στα περισσότερα ξεκολλήματα των πρώτων 70-80 χιλιομέτρων, κατάφερε να αποσπαστεί μόνος για 25 περίπου χιλιόμετρα δημιουργώντας διαφορά μέχρι και 35 δευτερολέπτων από το πελοτόν, βρέθηκε και παρέμεινε στην κορυφή του ξεκολλήματος στην σκληρή ανάβαση των Τοξοτών αλλά και στην τεχνική κατηφόρα που ακολούθησε, παρέμεινε σχετικά εύκολα στο γκρουπ των ξεκολλημένων που θα διεκδικούσαν τη φανέλα και τελικά την κέρδισε πανάξια σπριντάροντας για τη νίκη!

Δεν πρέπει φυσικά να παραβλέψουμε και τη βοήθεια των συναθλητών του και ειδικά του Γιάννη Ηλιάδη, ο οποίος ενεργώντας σαν domestique από το Pro tour, και ενώ το πελοτόν ήταν σε γενικές γραμμές συμπαγές, με λιγοστές μόνο απώλειες στα 100 πρώτα χιλιόμετρα ευθείας, ήταν ο αθλητής που ανέβασε ρυθμό όταν αυτό έφτασε στην κρίσιμη ανάβαση του αγώνα, και οδήγησε στη δημιουργία του γκρουπ των 21 αθλητών που θα έδιναν τη μάχη της ανηφόρας.

Ο Χάρης Καστραντάς του ΠΟΗ Κάστρο, Πρωταθλητής Ελλάδας 2017 στην Αντοχή Ανδρών
9. Αντι-ντόπινγκ

Δυστυχώς σε ένα ακόμα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο έλεγχος αντι-ντόπινγκ έλαμψε δια της απουσίας του.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, αν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πακέτο προσελκύοντας νέους αθλητές και φυσικά χρηματοδότες και χορηγούς εκτός του ποδηλατικού χώρου που θα δώσουν ανάσα ζωής στο άθλημα, οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα την περιφρούρηση της αξιοπιστίας των επίσημων αγώνων που περιλαμβάνονται στο καλεντάρι της, ειδικά δε των πανελληνίων πρωταθλημάτων που επιπλέον αναδεικνύουν τους αθλητές που εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.

Πέρα απ’ όλα τα αυτονόητα ηθικά ζητήματα, είναι και θέμα σεβασμού προς τις τιτάνιες προσπάθειες, σε δύσκολους καιρούς, που καταβάλλουν όλο το χρόνο όλοι οι αθλητές που επιλέγουν να τρέχουν “καθαροί”. Είναι βέβαιο ότι περαιτέρω αναποτελεσματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα θα θέσει σύντομα σε πλήρη ανυποληψία όχι μόνο τα πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά και την αγωνιστική ποδηλασία γενικότερα.

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam


Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία στην Ελλάδα και στον κόσμο


Ακολουθήστε μας