Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου 2022 – Παρανέστι Δράμας


Ο Πρωταθλητής Ελλάδας 2022 Γιώργος Μπούγλας, αποκλειστικά στο TCJ

27 Ιουνίου 2022

Στις 14 Απριλίου 2022 ο Γιώργος Μπούγλας αγωνίζεται με την Spor Toto Cycling Team στον Προεδρικό Γύρο Τουρκίας. Ο Τρικαλινός πρωταθλητής δείχνει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με 3 τερματισμούς στο 1ο γκρουπ και στην 20άδα τις προηγούμενες ημέρες, σπριντάροντας δίπλα σε αθλητές σαν τον Caleb Ewan, τον Sam Bennett και τον Jasper Philipsen.
Στο 5ο ετάπ με τερματισμό στο Αϊβαλί, ο Γιώργος είναι εξαιρετικά πλασαρισμένος στο τελευταίο χιλιόμετρο, ώσπου μια καραμπόλα αθλητών, τον οδηγεί σε σφοδρή πτώση στα 800 μέτρα από το τέλος. Ελαφρά διάσειση, μερικά σπασμένα δόντια, αλλά το χειρότερο, τραυματισμός και στα δύο χέρια, που έκανε αποτρεπτική κάθε σκέψη για να πιάσει τιμόνι – πόσο μάλλον να σπριντάρει – για το επόμενο διάστημα.
Επόμενο διάστημα που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και τον πολυαναμενόμενο ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, ο οποίος ξεκινούσε μετά από δύο εβδομάδες, και στον οποίο ο Μπούγλας, ο κατά τεκμήριο πιο φορμαρισμένος Έλληνας ποδηλάτης εκείνη την περίοδο και εκείνος με τους περισσότερους αγώνες στα πόδια του, ήταν πλέον αδύνατο να λάβει μέρος.
«Μόλις γύρισα από την Τουρκία ανέβηκα αμέσως στο εργόμετρο. Για ένα και πλέον μήνα ήμουν εξαρτημένος από τη μητέρα μου και τον αδελφό μου ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όμως ήταν αδύνατο να αποδεχθώ ότι ενώ τα πόδια μου ήταν τόσο καλά, δεν θα μπορούσα να κάνω ποδήλατο εξαιτίας του τραυματισμού στα χέρια μου!
Μετά από 3-4 ημέρες ξεκούρασης ξεκίνησα να βγαίνω με το ποδήλατο χρονομέτρου, δεν ήθελα να μείνω πίσω μετά από τέτοιο φορμάρισμα. Το ευχάριστο ήταν ότι απέφυγα το χειρουγείο, γιατί τότε θα μιλούσαμε για τουλάχιστον ένα τρίμηνο εκτός. Εξακολουθώ βέβαια να έχω θέμα με τους συνδέσμους, παρά τις φυσικοθεραπείες, ενώ μόλις πρόσφατα άρχισα να πιάνομαι κανονικά από το τιμόνι και να μπορώ να σπριντάρω.»
Ο Γιώργος Μπούγλας μόλις έχει βγει από το νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του στο 5ο ετάπ του Προεδρικού Γύρου Τουρκίας.
Στο 3ο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, ο Γιώργος βρίσκεται στην Καρδίτσα όπου υποδέχεται τον συναθλητή του στον ΠΣ Κρόνος Νίκαιας Περικλή Ηλία, ο οποίος μόλις τερμάτισε στην τρίτη θέση.
Φυσικά ένας τραυματισμός σε τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο επηρεάζει ψυχολογικά οποιονδήποτε αθλητή. Ο Γιώργος όμως το πάλεψε, με τη βοήθεια και της ομάδας του, του ΠΣ Κρόνος Νίκαιας.
«Δουλεύαμε 6 μήνες με τον Γιώργο για τον Γύρο Ελλάδας. Ήταν μία άτυχη στιγμή που απαιτούσε ψυχολογική υποστήριξη και αυτή την είχε από την ομάδα», μας είπε ο Γιώργος Μανιάτης, προπονητής του ΠΣ Κρόνος Νίκαιας.
«Το ενδιαφέρον του Μανιέ για το πώς θα πάει το προπονητικό μας πλάνο, με τις τόσες ατυχίες, ήταν τεράστιο. Ήταν όμως σίγουρος για εμένα και ξέραμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και πώς να γίνουν όλα όπως πρέπει. Όλο το τελευταίο διάστημα ήμασταν περισσότερο από ποτέ σε στενή επαφή για να δούμε αν χρειαστεί κάποια αλλαγή στο πλάνο, αλλά όλα έδειχναν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά επειδή ήμουν τόσο καλά στην Τουρκία και ένιωθα ότι είχα καλά πόδια και ανηφόριζα όλα τα βουναλάκια με το πρώτο γκρουπ, δεν με πήρε πολύ από κάτω όλο αυτό. Ίσως έπαιξε ρόλο δηλαδή ότι ο τραυματισμός με πέτυχε στα καλά μου και γι’ αυτό το ξεπέρασα γρήγορα. Προς το τέλος της αποκατάστασης άρχισα να νιώθω λίγο χάλια, αλλά και πάλι, ήταν ελάχιστο μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε να μου έχει συμβεί».
Fast forward στις 24 Ιουνίου και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου στο Παρανέστι Δράμας. Ο πιστός σύντροφος του Γιώργου κατά τις πρώτες ημέρες της αποκατάστασής του, το ποδήλατο χρονομέτρου, του δίνει την τρίτη θέση στον αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης πίσω από τον συναθλητή του και νέο πρωταθλητή Ελλάδας Περικλή Ηλία και τον Μίλτο Γιαννούτσο του ΑΟ Αίολος, πιστοποιώντας την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σε μία απαιτητική και τεχνική διαδρομή, με κλίσεις που άγγιζαν το 11%.
«Με βοήθησε πολύ η προπόνηση που αναγκαστικά έκανα κατά την περίοδο της αποκατάστασής μου αποκλειστικά με ποδήλατο χρονομέτρου. Μια και για αρκετό καιρό δεν γινόταν να κάνω σπριντ και εντάσεις, λόγω αυτής της στάσης έκανα μεγάλα κομμάτια μόνο καθιστός μάλιστα. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και ο καινούργιος εξοπλισμός μου από την KSports, ο οποίος φάνηκε να μου δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Γενικά, η βοήθεια που έχω πάρει από τους χορηγούς μου, τόσο τον Νικηφόρο Κουρή όλα αυτά τα χρόνια όσο και από τον Χάρη Κατίκα είναι τεράστια».
Και ερχόμαστε στην Κυριακή 26 Ιουνίου, με το κυρίως πιάτο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, το αγώνισμα της Αντοχής Ανδρών. Εκκίνηση από το Παρανέστι, 70 χιλιόμετρα μέχρι τη Δράμα και πίσω, και στη συνέχεια 4 στροφές σε ένα δύσκολο σιρκουί 24 χιλιομέτρων, εκ των οποίων ένα σκληρό πέρασμα 2 χιλιομέτρων και μέσης κλίσης 10% από το χωριό Δρυμιά Ξάνθης. Η διαδρομή γύρω από τον ποταμό Νέστο μαγευτική, με εξαιρετική δουλειά από τους διοργανωτές σε όλους τους τομείς, προεξάρχοντος αυτού της ασφάλειας, με πρακτικά μηδενική κυκλοφορία οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Ο Κρόνος Νίκαιας και ο Γιώργος Μανιάτης έχουν στη διάθεσή τους δύο ποδηλάτες σε εξαιρετική κατάσταση, τον Γιώργο και τον Περικλή Ηλία, όμως υπάρχουν αρκετοί ακόμα αθλητές ικανοί να διεκδικήσουν τη φανέλα του Πρωταθλητή, σε έναν πολύ δύσκολο για προγνωστικά αγώνα, από τους πιο αμφίρροπους των τελευταίων ετών.
Σχεδόν όλα τα φαβορί βρίσκονται μαζί μετά από 160 χιλιόμετρα όταν ο Τάκης Χριστόπουλος της RV Pfeil Magstadt εξαπολύει την επίθεσή του στο γκρουπ. Μόνο ο Γιώργος Μπούγλας τον ακολουθεί, και οι δύο αθλητές γρήγορα παίρνουν διαφορά από τους άλλους διεκδικητές.
Όπως φαίνεται, ο τίτλος του πρωταθλητή θα πάει στον έναν από τους δύο και παρά τις προσπάθειες του Χριστόπουλου μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο να αποσπαστεί, είναι ο Τρικαλινός Γιώργος Μπούγλας που θα κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού στο Παρανέστι Δράμας μετά από σχεδόν 4 ώρες και 20 λεπτά, ενώ στην τρίτη θέση ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης του ΠΟΧ Τάλως συμπληρώνει το βάθρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2022.
«Γνώριζα ότι αν ο αγώνας κρινόταν στο σπριντ, είχα πάρα πολλές πιθανότητες για νίκη. Παρ’ όλα αυτά, είχα στο μυαλό μου να πάω δυνατά στην τελευταία ανηφόρα ώστε να μείνουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι στο τέλος. Η επίθεση του Χριστόπουλου διευκόλυνε τα πράγματα και ήταν βέβαιο ότι θα την ακολουθούσα».
Πριν λίγο καιρό, ο Γιώργος έχασε τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, και αφιέρωσε σε εκείνον τη μεγάλη του νίκη στο Παρανέστι.
Ήθελα να νικήσω για τον πατέρα μου. Τον είχα συνέχεια στο μυαλό μου, και ειδικά τις τελευταίες στιγμές, όταν πραγματικά έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και να μπορεί να είναι μαζί μας και να μας βλέπει έστω και λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω. Αυτή η εικόνα μού έδινε απίστευτη δύναμη, και σκεφτόμουν ότι όσο και να πιεστώ και να πονέσω στην ανηφόρα, θα ήταν μηδαμινό μπροστά στη μάχη που είχε δώσει εκείνος. Ήθελα να του δείξω ότι μας δίδαξε πολλά, ότι μας έκανε πιο δυνατούς.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι τελευταία στιγμή η ανησυχία του ήταν τι έκανα με την καριέρα μου, αν βρήκα επαγγελματική ομάδα. Μου έλεγε ότι θέλει να δώσω πολλές νίκες στον Κρόνο. Ήθελε να πάρω τον Παντελή (σ.σ. κ. Παντελή Παπάζογλου, πρόεδρο του ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) και να του πω «θα δεις πολλά από τον Γιώργο». Δεν γινόταν να μην του χαρίσω αυτή την επιθυμία. Έτρεχα πραγματικά με «όλα μέσα» για τον μεγάλο στόχο».
Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam