Team Novo Nordisk


Η ζωή δε σταματάει σε μια διάγνωση
|

27 Νοεμβρίου 2020

Το 2021 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης. 100 χρόνια από την ανακάλυψη ενός από τα πιο σημαντικά φάρμακα στην ιστορία της ιατρικής και ενός από τα πιο ηχηρά παραδείγματα ταχείας μετατροπής μιας ανακάλυψης της βασικής επιστήμης, σε όφελος για τους ασθενείς.

Μια ποδηλατική ομάδα έχει συμβάλει ιδιαίτερα στη δημιουργία ερευνών για τη βελτίωση της ζωής των διαβητικών σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος, για την Αμερικάνικη με έδρα την Atlanta της Georgia, Team Novo Nordisk (www.teamnovonordisk.com / @teamnovonordisk), που από την ένταξή της το 2008 στην UCI ως Continental ομάδα, τότε υπό την ονομασία Team Type 1, έχει συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας κίνητρο ώστε να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της ασθένειας, παρέχοντας την ευκαιρία σε αθλητές να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και συμβάλλοντας σε πολλές επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη συγκεκριμένη πάθηση και την αντιμετώπισή της.

Brian Kamstra (NED) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal

Ο ιδρυτής της ομάδας, ο Αμερικανός Phil Sutherland, πάσχει και ο ίδιος από διαβήτη τύπου 1. Ήταν μόλις επτά μηνών όταν διαγνώστηκε, η νεότερη ηλικιακά περίπτωση παγκοσμίως μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι γονείς του ενημερώθηκαν ότι ο γιος τους θα ήταν νεκρός ή τυφλός μέχρι τα 25 του έτη. Ευτυχώς, ήταν πεισματάρηδες άνθρωποι, ο Phil είχε πρόσβαση στην ινσουλίνη, σε μια έμπειρη ιατρική ομάδα και στα πιο σύγχρονα εργαλεία ελέγχου του σακχάρου του αίματος.

Ανακάλυψε την αγάπη του για το ποδήλατο όταν ήταν 12 ετών. Ως φοιτητής, ονειρευόταν να συνδυάσει το πάθος του για το ποδήλατο με την αποστολή του, να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη. Το 2005, ιδρύθηκε η Team Type 1 και μέχρι το 2007, μια ομάδα αποτελούμενη από διαβητικούς ποδηλάτες κέρδιζε αγώνες και έθετε νέο ρεκόρ στον 3000 μιλίων RAAM (Race Across America).

Από το 2008, η Team Type 1, απέκτησε και επαγγελματικό – αγωνιστικό τμήμα σε επίπεδο Continental, ενώ το 2011, ανέβηκε ακόμα ψηλότερα, σε επίπεδο Pro Continental.

Φέτος τον Μάρτιο βρέθηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο και αγωνίστηκε τόσο στο Rhodes Grand Prix (UCI 2.2), όσο και στο International Tour of Rhodes (UCI 1.2).

Samuel Munday (AUS) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Declan Thomas Irvine (AUS) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.

Ο διαβήτης τύπου 1 συναντάται κυρίως σε παιδιά. Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 είναι απόλυτα εξαρτημένοι από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο διαβήτης τύπου 2, χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης είναι μικρή. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλός.

Brian Kamstra (NED) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Samuel Munday (AUS) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal

Αντίθετα με το ταμπού του αθλητικού κόσμου προς τις σύριγγες, που φυσικά παραπέμπουν σε ντόπινγκ και θυμίζουν τις κακές στιγμές του αθλήματος της ποδηλασίας, οι αθλητές της Team Novo Nordisk μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ένεση ινσουλίνης πολλές φορές μέσα στη μέρα, γεγονός που συχνά τους έκανε να αισθάνονται άσχημα σε έναν κόσμο όπου η σύριγγα έχει μόνο αρνητική έννοια. Στο περιβάλλον της συγκεκριμένης ομάδας, νιώθουν ασφαλείς και απελευθερωμένοι από τους περιορισμούς, ώστε να φροντίσουν τον οργανισμό τους και να συνεχίσουν να αθλούνται.

Τον Οκτώβριο η Team Novo Nordisk βρέθηκε ξανά στη Ρόδο για ανασύνταξη μετά από μια απαιτητική χρονιά και εν όψει μιας νέας, πολύ σημαντικής χρονιάς για την αμερικανική ομάδα.

Το The Cycling Journal με αφορμή αυτή την επίσκεψη, δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον γενικό διευθυντή της ομάδας κ. Vassili Davidenko και τον σπριντέρ της Brian Kamstra

Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal

The Cycling Journal: Το 2020 ήταν η πιο περίεργη χρονιά για ολόκληρη την ποδηλατική κοινότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά η Team Novo Nordisk κατάφερε να συμμετάσχει σε 12 αγώνες από το Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβρη. Είστε ικανοποιημένος από το πώς διαχειριστήκατε αυτή τη σεζόν;

Vassili Davidenko: Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, αλλά έχοντας ολοκληρώσει επιτυχημένα 30 ημέρες σε προπονητικά camps και 40 ημέρες αγώνων, πλέον αισθάνομαι ανακουφισμένος, για να είμαι ειλικρινής. Χειριστήκαμε την κατάσταση πολύ καλά, με ολόκληρη την ομάδα να κάνει εξαιρετική δουλειά με υπεύθυνη συμπεριφορά και πλέον όλοι βρίσκονται πίσω στα σπίτια τους, ασφαλείς και υγιείς.

TCJ: Το Μάρτιο επισκεφθήκατε την Ελλάδα και αγωνιστήκατε για πρώτη φορά στο International Rhodes Grand Prix (UCI 1.2) και στο International Tour of Rhodes (UCI 2.2), επιτυγχάνοντας δύο δέκατες θέσεις στους δύο αγώνες. Πώς σας φάνηκε το αγωνιστικό κομμάτι αλλά και η τοποθεσία;

VD: Εκείνη την περίοδο ήταν προγραμματισμένο να αγωνιστούμε στην Κίνα. Προφανώς ο αγώνας ακυρώθηκε (σ.σ. λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της πανδημίας στα τέλη Φλεβάρη) και βρέθηκα σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης. Η εκπληκτική υποστήριξη του διευθυντή των αγώνων, κ. Γιώργου Λεβεντάκη, βοήθησε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι μας τη Ρόδο και έτσι να αγωνιστούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Φτάνοντας στο νησί, αναρωτήθηκα πώς είναι αυτό δυνατόν! Πανέμορφο τοπίο, ζεστός καιρός, το τέλειο μέρος και όμως, δεν είχαμε αγωνιστεί ποτέ εδώ!

Brian Kamstra: Ήμουν πολύ χαρούμενος με το ταξίδι στην Ελλάδα, μια πανέμορφη χώρα την οποία ούτως ή άλλως ήθελα κάποια στιγμή να επισκεφτώ, οπότε χαίρομαι που τα κατάφερα φέτος. Δεν γνώριζα πολλά πράγματα για τους αγώνες στην Ελλάδα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την άριστη διοργάνωση, με τις διαδρομές και με το τοπίο. Το Grand Prix ήταν ένας εκπληκτικός αγώνας σε μια μοναδική διαδρομή, κατά την οποία κάναμε το γύρο του νησιού. Το Tour ήταν χωρισμένο σε 3 ετάπ με μερικές πολύ δύσκολες αναβάσεις σε πολύ όμορφο περιβάλλον.

Η ελληνική ποδηλασία θα πρέπει οπωσδήποτε να αισθάνεται περήφανη γι’ αυτούς τους αγώνες. Τους απόλαυσα και ελπίζω να επιστρέψω το 2021.
Mehdi Benhamouda (FRA) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Umberto Poli (ITA) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal

TCJ: Η Team Novo Nordisk «εντοπίστηκε» να προπονείται στη Ρόδο και τον Οκτώβριο. Τι σας έφερε πίσω στην Ελλάδα στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου;

VD: Προχωράμε προς το επόμενο κεφάλαιο για την Team Novo Nordisk το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Το 2021 είναι πολύ ξεχωριστή χρονιά – πρόκειται για την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της ουσίας που αλλάζει και σώζει τη ζωή τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων. Και η οποία είναι τόσο σημαντική για τους αναβάτες μας, τους χορηγούς μας και τους διαβητικούς σε όλο τον κόσμο.

Λίγο πριν την εκατονταετία λοιπόν, ήταν αναγκαίο για την ομάδα να περάσουμε 10 ημέρες όλοι μαζί, να συζητήσουμε τα σχέδιά μας για το 2021 και να ετοιμαστούμε για αυτή την τόσο σημαντική χρονιά. Το κάναμε νωρίτερα φέτος και πριν επιβληθούν περιορισμοί μετακινήσεων σε πολλές χώρες. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε προετοιμασμένοι για το 2021 και πως επίσης κανένας δεν θα ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μένοντας ασφαλής στο σπίτι.
Η Ρόδος εξασφάλισε τις ιδανικές συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό ακριβώς μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και ταυτόχρονα αποτέλεσε την ιδανική τοποθεσία για φωτογραφήσεις και βίντεο.

TCJ: Προγραμματίζετε να συμμετάσχετε στους διεθνείς αγώνες της Ρόδου το 2021;

VD: Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και διατηρούμε πολύ καλή σχέση με τον κ. Γιώργο Λεβεντάκη. Είναι πιθανό να επιστρέψουμε στη Ρόδο τη νέα σεζόν, καθώς επίσης και να αγωνιστούμε στο Greek Monuments Tour (σ.σ. προσεχώς περισσότερα γι’ αυτό το θέμα στο TCJ – κρατήστε μόνο αυτό για τώρα: UCI 2.1).

TCJ: Έχετε υπ’ όψη σας άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα για τη χειμερινή σας προετοιμασία;

VD: Μας αρέσει πάρα πολύ η Ρόδος. Είναι το τέλειο μέρος για χειμερινή προπόνηση. Φυσικά όμως μας ενδιαφέρει να δούμε και άλλα μέρη, και ήδη το εξετάζουμε για το μέλλον. Όπως και για άλλα θέματα, είμαστε σε επικοινωνία με τον Γιώργο σχετικά με αυτό και έχουμε διάθεση να ανακαλύψουμε περισσότερα.

Photo courtesy of Alice Podenzana / Team Novo Nordisk
Photo courtesy of Alice Podenzana / Team Novo Nordisk

TCJ: Φέτος αγωνιστήκατε και στη νέα διαδρομή του Paris-Tours, στην οποία τα 12,5 από τα τελευταία 60 χλμ είναι χωματόδρομος, τερματίζοντας στην πολύ καλή 26η θέση. Θα επιστρέψετε στον αγώνα το 2021;

VD: Είχαμε ήδη μελετήσει εκ των προτέρων τον νέο τερματισμό του Paris-Tours και ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι για το χωμάτινο τμήμα. Το περάσαμε χωρίς σκασμένα λάστιχα ή άλλες ατυχίες κρατώντας τον Charles Planet σε καλή θέση σε αυτό το σημείο του αγώνα. Οπότε κάναμε καλά τη δουλειά μας και είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα σε έναν τόσο σκληρό αγώνα. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιστρέψουμε στο Paris-Tours το 2021.

BK: Η φετινή έκδοση του Paris-Tours ήταν ιδιαίτερη, με τον αέρα που συνήθως αποτελεί σημαντικό παράγοντα να μην είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση, δίνοντας τη θέση του στη βροχή, ενώ και τα τελευταία 60 χλμ με το χωμάτινο τμήμα τους, ανέβασαν κατακόρυφα τη δυσκολία, αλλά και την ομορφιά του αγώνα. Όλο και περισσότεροι αγώνες ενσωματώνουν τέτοια κομμάτια στις διαδρομές τους και είναι κάτι που οπωσδήποτε αρέσει σε εμάς τους ποδηλάτες. Δίνει στους αγώνες έναν φρέσκο αέρα περιπέτειας, καθώς επίσης και μια γεύση από το παρελθόν και τους προπολεμικούς αγώνες με τα σκληρά χωμάτινα τερέν τους και τα βαριά πατήματα.

Photo © Rene Vigneron / © TeamNovoNordisk
Photo © Rene Vigneron / © TeamNovoNordisk
Photo © Rene Vigneron / © TeamNovoNordisk
Photo © Rene Vigneron / © TeamNovoNordisk

TCJ: Τα τελευταία χρόνια – 7 κάτω από το όνομα Team Novo Nordisk και 15 συνολικά – εμπνέετε ανθρώπους με διαβήτη «Να διαπρέπουν, όχι μόνο να επιβιώνουν» (“Thrive not just survive”). Υπάρχει «επόμενο βήμα» για αυτό το σπουδαίο πρότζεκτ; Υπάρχει περίπτωση να δούμε την Team Novo Nordisk να αγωνίζεται στο World Tour;

VD: Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ιδρύθηκε η ομάδα. Δεν κοιτάμε ποτέ πίσω· κοιτάμε μόνο μπροστά και στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε σε έναν μεγάλο Γύρο το 2023. Και όχι απλά να συμμετάσχουμε, αλλά να είμαστε ανταγωνιστικοί και επιτυχημένοι.

Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Δεν υπάρχει όριο· προσεχώς θα είμαστε ομάδα World Tour!
Peter Kusztor (HUN) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Mehdi Benhamouda (FRA) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal

TCJ: Γενικά, άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές όταν μολύνονται από έναν ιό. Οι αθλητές της ομάδας λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις ώστε να προστατευτούν από την πανδημία του Covid-19;

BK: Βεβαίως, όμως όπως κάθε άλλη ποδηλατική ομάδα πραγματοποιούμε πολλά τεστ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τα ταξίδια και τους αγώνες. Φοράμε πάντα μάσκες που μας εξασφαλίζει ο χορηγός μας GSG. Φτιάχνουμε τη δική μας «φούσκα» και προσπαθούμε να μείνουμε εντός αυτής, χωρίς επαφές με άλλους ανθρώπους. Ελπίζουμε έτσι να κρατήσουμε ασφαλείς τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τους γύρω μας.

Προσωπικα, προσπάθησα ιδιαίτερα να προπονούμαι μόνος αυτή την περίοδο και απέφυγα επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, προσέχοντας όσο περισσότερο μπορούσα. Τηρώ αυτή τη ρουτίνα ακόμα και τώρα στη φάση της προετοιμασίας, ακόμα κι αν άρχισα τις προπονήσεις αυτές τις μέρες. Θεωρώ ότι είναι μια σωστή τακτική για αυτή την περίοδο.

VD: Πράγματι, λάβαμε επιπλέον μέτρα προφύλαξης αυτή τη χρονιά. Το πρωτόκολλο ασφαλείας μας είναι συμπαγές και ξεκάθαρο και περιλαμβάνει έξτρα τεστ για τον Covid-19. Οι πάντες στην ομάδα το αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά. Δεν επιτρέπονται λάθη.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιλέξαμε τη Ρόδο για το προπονητικό μας camp, απλούστατα επειδή το νησί είναι ασφαλές. Όποιος επισκέπτεται το νησί είναι υποχρεωμένος είτε να έχει ήδη κάνει τεστ Covid-19 είτε να κάνει στο αεροδρόμιο. Είμαι χαρούμενος που το πραγματοποιήσαμε εκεί.

Όλοι ευχόμαστε αυτή η κατάσταση διεθνώς να βελτιωθεί την επόμενη χρονιά και να επιστρέψουμε σε κάτι που να μοιάζει περισσότερο με κανονικότητα!

Brian Kamstra (NED) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Stephen Clancy (IRL) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Brian Kamstra (NED) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Samuel Munday (AUS) / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal
Κείμενο / Συνέντευξη: Πέτρος ΓκαζώνηςΦωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto, Alice Podenzana, Rene Vigneron, Team Novo Nordisk.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam