Εξαιρουμένου του διεθνούς Γύρου Ρόδου και του Rhodes Grand Prix όπου υπήρξαν 13 ελληνικές συμμετοχές, ο 43ος Γύρος Θυσίας, ο οποίος φέτος συνέπεσε με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της διοργανώτριας ομάδας του ΠΟ Πατρών, ήταν η θριαμβευτική επανέναρξη της ελληνικής ποδηλασίας μετά από σχεδόν 8 μήνες απόλυτης απραξίας.
Πού βρίσκεται όμως η ελληνική ποδηλασία μετά τον μεγάλο λήθαργο της Πανδημίας;
Ατομική Χρονομέτρηση, Καλάβρυτα-Κερπινή (10,5 χλμ)
Την Παρασκευή 28 Μαΐου, πήραν εκκίνηση οι αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης 10,5 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα στην Κερπινή. Μια γρήγορη κατηφόρα μικρής κλίσης, απόστασης τεσσάρων χιλιομέτρων, πέρασμα πάνω από τις ράγες του οδοντωτού με αριστερή στροφή 150 μοιρών και ανάβαση 6,5 χιλιομέτρων με κλίσεις που σε σημεία άγγιζαν το 15% έως την πλατεία του οικισμού.
Ο Μίλτος Γιαννούτσος, που φέτος αγωνίζεται με τα χρώματα του Α.Ο. Αίολος, πέτυχε την καλύτερη επίδοση της ημέρας, συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις της Ρόδου.
Εντυπωσιακή ήταν η δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη του Εμιλιάνο Βίλα (Π.Ο. Βόλος) που κατάφερε να αφήσει στην τρίτη θέση τον Δημήτρη Χριστάκο (Α.Σ. Άλφα) και στην τέταρτη τον πλέον μπαρουτοκαπνισμένο Έλληνα της σεζόν, το διεθνή με τα χρώματα της Salcano Sacarya, Γιώργο Μπούγλα (Π.Σ. Κρόνος Νίκαιας), ο οποίος μετά από καιρό εμφανίστηκε σε αγώνα επί ελληνικού εδάφους. Ο Γιώργος αγωνίζεται διεθνώς ως σπρίντερ, όμως η δυναμική της διεθνούς πορείας του, του επιτρέπει να σταθεί ως all-rounder στο ελληνικό καλεντάρι.
Ενδιαφέρον έχει μια ματιά πίσω από το βάθρο των εδραιωμένων αναβατών.
Στην έκτη, την όγδοη και την ενδέκατη θέση της γενικής, είχαμε τους Διονύση Δούζα (Π.Ο. Πατρών), Νίκο Δράκο (Γ.Σ. Διαγόρας Ρόδου) και Νίκο Παπαγιαννάκη (Α.Ο. Θησέας) αντίστοιχα. Τρία νέα παιδιά με δυνατές επιδόσεις, που στη συνέχεια του τριημέρου κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα καλά πλασαρίσματα της ατομικής χρονομέτρησης.
Βέβαια, θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί η εξαιρετική πέμπτη θέση του Μιχάλη Κορτσιδάκη (Π.Ο.Χ. Τάλως) που ξεκίνησε δυναμικά την αγωνιστική σεζόν παρά την έλλειψη αγωνιστικής έντασης.
Λίγκα Δρόμου 2021, Κ. Αχαΐα-Αρχαία Ολυμπία (122 χλμ)
Το Σάββατο δόθηκε η εκκίνηση στον πρώτο αγώνα της Λίγκας ανδρών. Ενός νέου θεσμού που αναμενόταν φέτος να διαμορφώσει τη λίστα εκκίνησης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, με σειρά αγώνων πρόκρισης και δικαίωμα συμμετοχής από έξι αθλητές ανά ομάδα. Λόγω της Πανδημίας, για φέτος δεν θα ισχύσει αυτή η πρόκριση και η Λίγκα θα λειτουργήσει σαν ενός είδους “σειρά αγώνων Κυπέλλου”, με γενική βαθμολογία για αθλητές και ομάδες, καθώς και τελικούς νικητές. Τελευταία φορά που υπήρξε ένας τέτοιος θεσμός στην Ελλάδα, ήταν το έτος 2008.
Τα πηγαδάκια μιλούσαν για δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, ενώ τα θεωρητικά υψομετρικά άγγιζαν τα 2400μ. Στην πράξη, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.
Τα υψομετρικά, δεν ξεπέρασαν σε καμία μονάδα GPS τα 1860μ. ενώ η διαδρομή είχε καλή σήμανση, κριτές στα “επικίνδυνα” σημεία και μηδενικά απρόοπτα. Το πιο επικίνδυνο στη διάρκεια των πρώτων 50 χιλιομέτρων – από τα 122 χλμ. συνολικά – ήταν η πιθανότητα να “καρφώσεις” ανεπιστρεπτί.
Από την πρώτη κιόλας ανάβαση, στο 20ο περίπου χιλιόμετρο, κοντά στον οικισμό Πηγάδια, το γκρουπ των 83 που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από την Κάτω Αχαΐα, θρυμματίστηκε σε πολλά μικρά μέρη. Η λοφώδης περιοχή μέχρι την τεχνητή λίμνη Πηνειού έσπασε ακόμα περισσότερο τα γκρουπ, ενώ αποδυνάμωσε εντελώς τους λιγότερο προετοιμασμένους. Στην κορυφή της κούρσας, οι Μπούγλας, Γιαννούτσος και Χριστάκος, αντάλλασσαν συνεχώς επιθέσεις, με τον Γιαννούτσο ιδιαίτερα ενεργό, να προσπαθεί σε κάθε ανάβαση να αποσπαστεί, γνωρίζοντας πως δεν πρέπει να φτάσει μαζί τους στο σπριντ. Ιδιαίτερα ενεργός ήταν και ο Νίκος Δράκος, αφού ο 18χρονος Ροδίτης κάλυπτε γρήγορα τις επιθέσεις και ανταπέδιδε τα πυρά όποτε είχε την ευκαιρία.
Αν θα μπορούσαμε κάπως να χαρακτηρίσουμε τις κινήσεις των φαβορί, αυτές του Γιώργου Μπούγλα ήταν οι πιο ευγενικές προς τους αντιπάλους του. Έστρωνε τον ρυθμό στις αναβάσεις, σαν να προσπαθεί απλώς να αποτρέψει δυνατότερες επιθέσεις και φυσικά δεν είχε ούτε μέτρο ελευθερίας. Κανείς δεν τον άφηνε να πάρει διαφορά, αλλά και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί του.
Ο Δημήτρης Χριστάκος, στην καλύτερη φυσική κατάσταση της αθλητικής του πορείας στην ποδηλασία δρόμου, έκανε ανάρχες επιθέσεις ακόμα και σε κατηφορικά ή ευθειακά-κατηφορικά σημεία, απομυζώντας την ενέργεια των αντιπάλων, αλλά σπαταλώντας και πολύτιμο μέρος της δικής του.
Εκεί μπροστά ήταν συνεχώς και ο Τάκης Χριστόπουλος (που αγωνιζόταν με τη Μικτή ομάδα του Διαγόρα), ακολουθώντας τις επιθέσεις, αλλά χωρίς να περνάει συχνά ο ίδιος στην επίθεση.
Μπούγλας, Χριστάκος, Χριστόπουλος, Δράκος και Γιαννούτσος, ήταν η πεντάδα που έμεινε στην κορυφή μετά το 55ο περίπου χιλιόμετρο, όταν μια ακόμα επίθεση “άδειασε” και τον τελευταίο επιζώντα, τον υποφαινόμενο. Παρά την βιαιότητα των επιθέσεών του όμως, ο Μίλτος δεν κατάφερε να αποσπαστεί από τους υπόλοιπους αντιπάλους του.
Στις ευθείες που ακολούθησαν καμία επίθεση δεν ευόδωσε και η πεντάδα έφτασε ενωμένη στον τερματισμό, όπου ο Νίκος Δράκος άνοιξε το σπριντ μπαίνοντας πρώτος στο πλακόστρωτο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στα τελευταία μέτρα τον προσπέρασαν οι Μπούγλας και Χριστάκος, για να κάνουν το 1-2 και να κλείσουν έτσι την τριάδα του πρώτου αγώνα της Λίγκας. Γιαννούτσος και Χριστόπουλος ακολούθησαν, ενώ από το δεύτερο γκρουπ το σπριντ κέρδισε ο έφηβος, Νικηφόρος Αρβανίτου (Α.Ο. Θησέας), μετά από μια νωχελική κούρσα που στα τελευταία χιλιόμετρα έλαβε ειδοποίηση από τον Αλυτάρχη του αγώνα πως πιθανώς να βγει εκτός χρόνου αν συνεχίσει να πηγαίνει σε ρυθμό χαλαρώματος (βλέποντας τους χρόνους τερματισμού, αυτή η ειδοποίηση δεν είχε καμία υπόσταση. Δείχνει πως ο αλυτάρχης πιθανότηατα είχε κουραστεί από την ανοιξιάτικη εκδρομή των αθλητών και ήθελε λίγη ταχύτητα).
Στον αγώνα της Λίγκας, τερμάτισαν εντός ορίου χρόνου μόλις 59 αθλητές. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ένας αγώνας με άρτια οργάνωση και το ακριβοθώρητο αγαθό της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, που σπάνια βλέπαμε εντός συνόρων.
Γύρος Θυσίας Granfondo Πάτρα-Καλάβρυτα (98 χλμ)