Η ποδηλασία μετά τον Covid-19


7 Έλληνες προπονητές μιλούν για την πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα
|

29 Ιουνίου 2020

Με το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 να βρίσκεται μέχρι πρόσφατα σε υποχώρηση και ενώ ήδη εκφράζονται ανησυχίες για νέα άνοδο κρουσμάτων εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η αθλητική κοινότητα γλύφει τις πληγές της και προσπαθεί να μπει ξανά σε ρυθμό, με τις αθλητικές διοργανώσεις να επανέρχονται σταδιακά στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η παγκόσμια ποδηλατική σκηνή χτυπήθηκε έντονα από την πανδημία, με την ακύρωση πολλών αγώνων, αλλά και την οικονομική κρίση που πλήττει τις εταιρίες-χορηγούς. Πολλοί επαγγελματίες αθλητές είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται ενώ χορηγοί ανακοίνωσαν την πλήρη αποχώρησή τους από το άθλημα.

Σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αθλητές που κανονικά θα έκαναν εβδομαδιαία εφτακόσια με χίλια χιλιόμετρα στον δρόμο, αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με προπόνηση σε indoor trainer και μυϊκή ενδυνάμωση στο σπίτι.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα για προπόνηση έξω δεν ήταν τόσο αυστηρά και παρά το γεγονός ότι μερικοί αθλητές δέχτηκαν πρόστιμο, πολλοί ήταν αυτοί που συνέχισαν κανονικά τις προπονήσεις τους, έστω και σε περιοχές πλησίον του σπιτιού τους, ώστε να μην δώσουν επιπλέον… κίνητρο στα όργανα της τάξης.

Υπήρξε μεγάλη σύγχυση σχετικά με την επανέναρξη των αγώνων και το πρόγραμμα προπόνησης που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ήταν άγνωστο το αν και πότε θα συνεχιστεί η αγωνιστική σεζόν. Ο χώρος της προπονητικής κλονίστηκε ιδιαίτερα από όλα τα παραπάνω, καθώς βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Το The Cycling Journal μίλησε εκτενώς με μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές και σας μεταφέρει τις απόψεις και την προσωπική τους εμπειρία.

Αναστόπουλος Βασίλης

Από τη θέση πλέον του προπονητή της κορυφαίας ομάδας του World Tour, της Deceuninck – Quick-Step, ο Βασίλης Αναστόπουλος, αναφέρθηκε κυρίως στο παγκόσμιο ποδηλατικό στερέωμα, δίνοντάς μας άριστη εικόνα της κατάστασης.

Υπήρξε μεγάλη αναταραχή στη επαγγελματική ποδηλατική κοινότητα, ιδιαίτερα στις τάξεις των neo-pro και όσων τα συμβόλαια λήγουν, διότι αμφότεροι ήθελαν να αποδείξουν την αξία τους. Οι μεν για να κρατήσουν τη θέση τους και οι δε για να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο.

Υπήρξαν διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με τη χώρα που ζει κάθε αθλητής. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι που πέρασαν δύο μήνες περίπου σε lock down και προπόνηση στο σπίτι, χρειάστηκαν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με Βέλγους και Ολλανδούς αθλητές, που έβγαιναν κανονικά για προπόνηση.

Επίσης, η προπόνηση των αθλητών μας έπρεπε να δομηθεί ανάλογα με το επίπεδο του καθενός. Για τους neo-pro η προπόνηση περιλάμβανε κανονικά προπονητικά φορτία για τη βελτίωση τους, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και εμπειρία αθλητές, που συνήθως έχουν οικογένεια, έγινε μια συντήρηση, ώστε να παραμείνουν φρέσκοι, σωματικά και ψυχολογικά. Οι δεύτεροι άλλωστε έχουν το κατάλληλο προπονητικό υπόβαθρο και δεν χρειάζονται τη δουλειά των neo-pro για να το κρατήσουν.”

Πάντως, αυτή τη στιγμή η ομάδα της Deceuninck – Quick Step είναι έτοιμη να αγωνιστεί ακόμα και αύριο, σύμφωνα με τα λόγια του Βασίλη. Όλοι οι αθλητές είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη, γεγονός που δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική τους κατάσταση.

Έντονη ήταν και η ψυχολογική υποστήριξη που δόθηκε στους αθλητές της βελγικής ομάδας, μια και όπως λένε οι ειδικοί, περιμένουμε μέσα στο φθινόπωρο να δούμε ποιο θα είναι το ψυχολογικό αντίκτυπο που άφησε στον καθένα αυτή η περίοδος. Το προπονητικό team της ομάδας έκανε κάθε εβδομάδα ομαδική κλήση με τους ψυχολόγους των αθλητών, ώστε να λάβει ενημέρωση για την κατάσταση του καθενός.

Έχουμε ουσιαστικά μπροστά μας μια σεζόν, που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020 και θα τελειώσει τον Οκτώβρη του 2021, οπότε οι αθλητές πρέπει να είναι έτοιμοι σωματικά και ψυχολογικά.

Οι αγώνες που θα δούμε, με πρώτο το Strade Bianche την 1η Αυγούστου, πιστεύω πως θα είναι πολύ διαφορετικοί από αυτό που έχουμε συνηθίσει”, μας είπε ο Βασίλης Αναστόπουλος, με τους neo-pro αλλά και όσους έχουν συμβόλαια προς ανανέωση να αλλάζουν τα δεδομένα. “Θα δούμε αγώνες πολύ πιο επιθετικούς, χωρίς τα κλασικά μεγάλα ξεκολλήματα που με την ανοχή του πελοτόν έπαιρναν απεριόριστο χρόνο ελευθερίας.”

Κλείνοντας, ο Βασίλης ανέφερε πως εκτός του training camp που διεξήχθη στο Βέλγιο στα μέσα Ιουνίου, όπου συμμετείχαν κυρίως oi Βέλγοι αθλητές της μπλε αρμάδας, η Deceuninck – Quick Step προγραμματίζει ένα δεύτερο, πιο εντατικό προπονητικό camp, σε υψόμετρο αυτή τη φορά, με τους Δολομίτες να έχουν την τιμητική τους και με σκοπό τόσο να βρεθούν όλοι οι αθλητές μαζί και να γίνουν ξανά κάποιες ομαδικές προπονήσεις, όσο και για να γίνει αναγνώριση αγωνιστικών διαδρομών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με την επανέναρξη της αγωνιστικής σεζόν.

Γιαννιώσης Βασίλης

Ο Βασίλης Γιαννιώσης, μας μίλησε τόσο από τη θέση του έμπειρου προπονητή της ελληνικής ποδηλατικής σκηνής, όσο και ως εκπαιδευτικός, όντας Γυμναστής στη Σχολή Χατζηβέη.

Ο εγκλεισμός επηρέασε ψυχολογικά τους αθλητές κυρίως όταν υπήρχε απαγόρευση και περιορισμός κυκλοφορίας. Όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπαν ότι οι αγώνες δεν θα πραγματοποιηθούν έχαναν το ενδιαφέρον τους.

Για τις μικρές κατηγορίες – μίνι μικρά, μίνι μεγάλα και παμπαίδες – η χρόνια έχει χαθεί και πολλά από τα παιδιά σταμάτησαν το ποδήλατο.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, με την ανακοίνωση των αγώνων έχουν αρχίσει να κάνουν προπόνηση με στόχο τους αγώνες του Ιουλίου.

Οι Άνδρες και οι Μάστερς επηρεάστηκαν λιγότερο αφού το zwift τους βοήθησε πολύ με τους virtual αγώνες να καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους.

Το γενικό συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι οι αθλητές που έχουν κίνητρο να βγουν πρώτοι, έκαναν πολύ σκληρή προπόνηση.”

Ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχει τρόπος να θωρακιστούν οι προπονητές όπως ο ίδιος, απέναντι στο μειωμένο ενδιαφέρον των αθλητών και την απόσυρση από το άθλημα, δήλωσε κατηγορηματικά,

Όχι αν δεν δοθούν κίνητρα. Ο κάθε αθλητής έχει τον χαρακτήρα του. Όσο πιο ευάλωτος είναι ψυχολογικά, τόσο γρήγορα χάνει το κίνητρο να συνεχίσει για να κατακτήσει υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης.”
Μανιάτης Γιώργος

O “Μανιέ”, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι αθλητές του, είναι ο προπονητής-ορόσημο της οικογένειας του Κρόνου (Νίκαιας)-ΠΕΣΑ (Αστέρα Ζωγράφου) και ένας βετεράνος του αθλήματος με όλη τη σημασία της λέξης.

Τον πετύχαμε μπροστά στον υπολογιστή, να ετοιμάζει προπονητικά προγράμματα για την εντατική αγωνιστική σεζόν που πλησιάζει.

Όλοι οι αθλητές επηρεάστηκαν έντονα από τα γεγονότα. Οι μικρότερες κατηγορίες συνέχισαν κανονικά τις προπονήσεις τους αλλά πλέον μέσα στο σπίτι. Για τις πολύ μικρές κατηγορίες (μίνι μικρά-μίνι μεγάλα), η ομάδα μερίμνησε να προμηθεύσει με εργόμετρα όσα παιδάκια δεν είχαν, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι οικογένειές τους.

Δεν έλειψαν και αυτοί που έκαναν προπόνηση μέσω on-line πλατφόρμας. Άλλοι, εκμεταλλευόμενοι την αιτιολογία του περιπάτου που έδινε η Πολιτική Προστασία, έβγαιναν για προπονήσεις, ρισκάροντας το πρόστιμο, προσπαθώντας όμως να κινούνται στα όρια του δήμου τους, ενώ υπήρξαν και παιδιά που προτίμησαν να προπονηθούν στο βουνό, με το mountain bike.

Όσον αφορά τους μεγάλους, κάποιους τους βόλεψε η καραντίνα. Έκαναν τόση προπόνηση όση δεν είχαν ξανακάνει! Δεν είχαν δουλειά, ήταν κλεισμένοι μέσα και ρίσκαραν, κάνοντας προπονήσεις έξω.

Και εγώ ρίσκαρα, αν με ρωτάς. Έβγαινα, απλά κοιτούσα να βγαίνω μόνος ή με λίγους. Στην επαρχία τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά. Εκεί δεν κατάλαβαν τόσο έντονα την καραντίνα και την προπόνηση μέσα. Για παράδειγμα στα Τρίκαλα, έκαναν προπόνηση εντός της περιφέρειάς τους χωρίς πρόβλημα.

Πάντως οι αθλητές παρουσιάζουν κούραση. Και αυτή η κούραση δεν είναι τόσο σωματική όσο ψυχολογική. Αν δεν κάνεις αγώνες, να έχεις ένταση και κίνητρο, καταρρέεις.

Η περίοδος διακοπής είναι πολύ μεγάλη. Από τον Νοέμβριο σταμάτησαν τα παιδιά τους αγώνες και εκεί που ετοιμαζόμασταν να μπούμε δυνατά στην αγωνιστική δράση, άντε πίσω πάλι. Είναι δύσκολο να κάνεις και συντήρηση σε αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, η αγωνιστική περίοδος ξεκινάει με ένα μεγάλο λάθος. Δεν δίνει δυνατότητα στους άνδρες αθλητές να «βάλουν» αγώνες πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ιούλιο και Αύγουστο δεν έχει τίποτα!

Τι να πεις τώρα σε ένα έναν πιτσιρικά που δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και έχει να τρέξει τρία πρωταθλήματα ( δρόμου, mtb, πίστας) σε τρία Σαββατοκύριακα; Αυτό είναι άκυρο. Για να μην κάνουμε αγώνες και να πάμε διακοπές τον Αύγουστο, βάλαμε στο τσουβάλι όλους τους αγώνες του Ιουλίου, δεν πειράξαμε το πρωτάθλημα πίστας γιατί έτσι μας βολεύει και το κάναμε καλεντάρι.

Ναι μεν, όλο αυτό το σκηνικό είναι δύσκολο να το προγραμματίσεις, αλλά έπρεπε να γίνει με περισσότερη μελέτη. Ειδικά για τις κατηγορίες που ξέρεις ότι δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις!

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα των αθλητών για την επανεκκίνηση της σεζόν, όλοι οι αθλητές έχουν τη δίψα να τρέξουν. Δεν θα είναι όμως όλοι εκεί που περιμένουν. Θα δούμε φέτος μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Ειδικά σε αγώνες μεγαλύτερους της μιας μέρας. Και αυτό επειδή η αγωνιστική ετοιμότητα δεν έρχεται μόνο με την προπόνηση, αλλά και με την διατροφή, την πίεση στη ζέστη… Είναι πολλοί οι παράγοντες και αρκετοί αθλητές δεν θα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι τις επιδόσεις τους!

Τέλος, το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που δημοσίευσε στις 24 Ιουνίου η ΕΟΠ, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους διοργανωτές. Μένει να δούμε τι θα γίνει.”

Μαρεντάκης Παναγιώτης

Ο πολυνίκης Χανιώτης προπονητής του Τάλω Anek Lines Παναγιώτης Μαρεντάκης, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιδείξει μια σειρά σημαντικών επιτυχιών σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με άμεση επαφή και με το κομμάτι των ακαδημιών της ομάδας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι εξελίξεις που επήλθαν από τον Covid 19 επηρέασαν ποικιλοτρόπως τους αθλητές. Αφενός, η διακοπή των αγώνων και αφετέρου η παύση -μείωση αθλητικής δραστηριότητας, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα της “σκληρής” καραντίνας, επηρέασε όλους τους αθλητές.

Σίγουρα αυτή η χρονιά σε όλο το ποδηλατικό σώμα θα αφήσει ένα αποτύπωμα και σίγουρα αυτό θα είναι αρνητικό. Για τους νέους και εφήβους αθλητές θα είναι μια χρονιά στην οποία δεν θα δουν να κάνουν το επιπλέον “αλματάκι” για την προσωπική τους βελτίωση.

Ψυχολογικά, οι αθλητές έχουν κουραστεί, διότι είχαν ήδη εκτελέσει το πιο δύσκολο και βαρετό κομμάτι της χρονιάς, που είναι η προετοιμασία, και την στιγμή που άρχιζαν οι αγώνες εμφανίστηκε ο ιός. Ελπίζω με την επανέναρξη των αγώνων οι αθλητές να βρουν κίνητρο ώστε να προσπαθήσουν για το καλύτερο.”

Ερωτώμενος για τυχόν αθλητές του συλλόγου που αποσύρθηκαν εντελώς από το άθλημα λόγω των πρόσφατων γεγονότων, δήλωσε: “Υπήρξαν απώλειες από τις ακαδημίες της ομάδας, αλλά στις μεγαλύτερες κατηγορίες όχι”.

Σκούμπα Αγγελική

Η Αγγελική Σκούμπα, τόσο ως εκπαιδευτικός και ένθερμη υποστηρικτής της δια βίου μάθησης, όσο και ως προπονήτρια του myathlete είχε μια πλήρως εμπεριστατωμένη άποψη και αρκετά χρήσιμα ερωτήματα.

Η εξάπλωση του covid-19 επηρέασε αδιαμφισβήτητα και συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα και τη σκέψη του συνόλου του αθλητικού κόσμου. Δεν ξεχνάμε ότι το 2020 αποτελούσε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε παύση, όπως και οι στόχοι των αθλητών και εμπλεκόμενων . Οι συνέπειες της αιφνίδιας και αναγκαστικής διακοπής της προπονητικής διαδικασίας, όπως τη γνωρίζαμε στην προ – covid εποχή, δεν απέχουν πολύ από εκείνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αθλητές έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια.

Οι αγωνιστικοί στόχοι, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, το μοτίβο μιας καθημερινότητας με συστηματική άσκηση, και οι κοινωνικές επαφές που στηρίζονται σε αυτή, βρίσκονται σε κρίση.

Η αφοσίωση σε οργανωμένα προγράμματα προπόνησης, που έχουν τα χαρακτηριστικά συνταγογράφησης, είναι μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη και μακροχρόνια για τον αθλητή και το κυριότερο είναι ότι εμπεριέχει πάντα το στόχο. Ως προπονήτρια, είμαι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ρόλο μου, ως μέρος του συστήματος υποστήριξης του αθλητή που θέλει να πετύχει τον στόχο του, και που τώρα βρεθήκαμε αμφότεροι θεατές μιας ρευστότητας άνευ προηγουμένου.

Η απάντηση σε αυτό ήρθε με την προσπάθεια διατήρησης της αθλητικής ταυτότητας. Πολύ γρήγορα γιγαντώθηκε το κίνημα συνεχούς ενθάρρυνσης και αλληλεγγύης, φορείς του οποίου έγιναν όλα τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι σήμερα τα hastags #stayfit #stayactive #staystrong, μετρούν μερικά εκατομμύρια αναφορές, και χρησιμοποιήθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών παγκοσμίως, ανεξαρτήτως κλάσης.

Όμως, πόσο από «φυσική κατάσταση» και «αγωνιστικό επίπεδο» περιλαμβάνουν αυτές οι έννοιες; Το ψυχολογικό φορτίο που κλήθηκαν οι αθλητές να διαχειριστούν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, υπήρξε εξίσου βαρύ με μια πιθανή μείωση της απόδοσης και η αθλητική κοινότητα, μετά από μια περίοδο άρνησης, επιχείρησε να το σηκώσει.

Ποτέ άλλοτε η απώλεια στόχων και ελεύθερης συναναστροφής, δεν είχε να μας διδάξει τόσα πολλά. Και για κάθε #stayhealthy γίνεται ανοιχτά κάλεσμα για πνευματική και ψυχολογική ισορροπία, κάτι που αφορά όλους μας και όλοι μαζί θα περάσουμε. Μέρος αυτής της ανάγκης, να αποδείξουμε την ικανότητα προσαρμογής της ανθρώπινης φύσης σε κάθε απειλή.

Θεωρώ, ότι η επιτυχία της γνωστής πλατφόρμας προπόνησης zwift έναντι υπολοίπων, βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι μπορεί κανείς να ποδηλατήσει, έστω και σε μια εικονική πραγματικότητα, με τους φίλους του, με την ομάδα του, με τους ανθρώπους που τον συντροφεύουν στους δρόμους. Ο ανελέητος περιορισμός, γέννησε μια άλλη κανονικότητα, την οποία δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Το παγκόσμιο φαινόμενο του “everesting”, που δεν κάνει διάκριση μεταξύ αθλητών οποιουδήποτε επιπέδου, οι οποίοι καλούνται να γίνουν μέλη μιας παγκόσμιας λίστας στο πάνθεον των συμμετεχόντων, και να δημιουργήσουν στόχο εκεί που φαίνεται το πεδίο να είναι άγονο. 

Είναι τελικά οι αθλητές εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα πνευματικά εργαλεία για να βγουν νικητές ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία, κάτι σαν… τον αγώνα της ζωής τους; Ναι, το πιθανότερο, ναι.”
Σκυλοδήμος Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Σκυλοδήμος περνάει περισσότερες ώρες στη σέλα από πολλούς αγωνιζόμενους, ενώ καταφέρνει να συνδυάζει οικογένεια και χόμπι, με το λειτούργημα του καθηγητή φυσικής αγωγής στο Κολέγιο Αθηνών Ψυχικού.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο που περάσαμε, σαν μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε σχέσεις και σκέψεις.

Συναισθήματα ανάμικτα, ερωτήματα πολλά…
– Συνέχισε το ίδιο μοτίβο το ίδιο προπονητικό πλάνο.
– Θα πέσει το fitness μου, το ctl, η φόρμα μου…
– Πρέπει να σταματήσεις, δεν υπάρχει λόγος. Δεν υπάρχει νόημα να κάνεις ένταση, κάνε ξεκούραση, βόλτες μην κολλήσεις και τον ιό.

Πολλές σκέψεις, προβληματισμοί, γιατί ήταν πρωτόγνωρες οι συνθήκες που ζήσαμε όλοι μας.

Ιδιαίτερα οι αθλητές υψηλού επιπέδου και αυτοί που είχαν χορηγούς, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα συμβόλαια, συμφωνίες τους με αποτέλεσμα να τους επηρεάσει ψυχολογικά στην προπόνηση τους και κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν στους στόχους τους.

Ο δικός μου ρόλος στους αθλητές που συμβουλεύω προπονητικά ήταν αυτό που το γνώριζαν οι περισσότεροι και δεν ήθελαν να τον ακούσουν ή ήθελαν να τους το πει ένας άνθρωπος που εμπιστεύονται.

Συνέχισε την προπόνηση με τέτοιο τρόπο που δεν θα χάσεις την αυτοπεποίθησή σου, την επαφή σου με αυτό που αγαπάς, κάνε την προπόνησή σου με διαφορετικά ερεθίσματα, ώστε να έχεις καθαρό μυαλό, να είσαι όσο το δυνατό έτοιμος για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Σχεδόν όλοι ήταν συνεπείς προς τις συνθήκες και προσάρμοσαν την προπόνηση τους ανάλογα.

Κανείς δεν σταμάτησε, αλλά αντίθετα θα έλεγα ότι ήταν περισσότερο ανυπόμονοι για την προπόνηση τους και το πότε θα αρχίσουν οι αγώνες.

Καλό ή κακό, θα αποδειχθεί τους επόμενους μήνες.

Εύχομαι να βγούμε όλοι πιο δυνατοί και πιο σοφοί μέσα από την καραντίνα που περάσαμε, εύχομαι να ανακαλύψαμε και άλλους τρόπους επικοινωνίας και επαφής με ανθρώπους που τους είχαμε αφήσει λίγο στο περιθώριο.
Τελικά η υγεία, η οικογένεια, ένας πιο απλός τρόπος ζωής, ίσως να αξίζουν περισσότερο χρόνο από όλους μας.”
Ταμουρίδης Γιάννης

Ο Γιάννης Ταμουρίδης, προπονητής των Εθνικών ομάδων δρόμου και MTB της Κύπρου αλλά και συνεχιστής από τον Γενάρη του 2020 του προπονητικού έργου του Βασίλη Αναστόπουλου στη Seg Racing Academy, είναι ο πιο επιτυχημένος Έλληνας ποδηλάτης στα αγωνίσματα αντοχής.

Αναφέρθηκε, τόσο στην γενικότερη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία, όσο και πιο συγκεκριμένα στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η επαγγελματική ποδηλασία.

Αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο που επηρέασε όλο τον πλανήτη αρνητικά και άλλαξε τις συνήθειες και την καθημερινότητά μας σε πολλούς τομείς.

Ασφαλώς όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους αθλητές που είδαν τους κόπους της χειμερινής προετοιμασίας τους να πηγαίνουν χαμένοι. Αυτή η αγωνιστική παύση, σήμαινε για τους περισσότερους αθλητές μια αποχή από τους αγώνες για σχεδόν 10 μήνες (από τον Οκτώβριο που τελείωσε η σεζόν) και μια αβεβαιότητα στο πότε θα ξαναβρεθούν στην γραμμή της εκκίνησης.

Ουσιαστικά αυτή η ερώτηση γεννούσε και την μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε αθλητές και προπονητές διότι τους πρώτους 2-3 μήνες της καραντίνας κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά για ποιο στόχο πρέπει να προετοιμαστεί ο αθλητής και πότε θα γίνει η απαραίτητη κορύφωση.

Όλη αυτή η αβεβαιότητα όπως είναι λογικό έφερε έλλειψη κινήτρου και ενθουσιασμού για προπόνηση σε αρκετούς αθλητές και έκανε το έργο των προπονητών ακόμα πιο δύσκολο. Πλέον με την συρρίκνωση της αγωνιστικής σεζόν σε μόλις 3 μήνες δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους και τραυματισμού. Όλα πρέπει να εξελιχθούν με απόλυτη επιτυχία και οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται σε κορυφαία κατάσταση καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των μηνών.

Όπως είναι γνωστό, στον χώρο του αθλητισμού η πανδημία προκάλεσε την διακοπή όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο άθλημα της ποδηλασίας συνέπεσε με την άτυπη έναρξη της αγωνιστικής περιόδου με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλοι οι αγώνες για μια περίοδο μεγαλύτερη των 4-5μηνών και να μεταφερθούν μερικοί εξ αυτών από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη.

Όταν προσπαθείς να προσαρμόσεις μια αγωνιστική σεζόν 8-10 μηνών σε μόλις 3 μήνες, σίγουρα αυτό δεν είναι ιδανικό για την απόδοση των αθλητών. Θα είναι τεράστιο το άγχος και η πίεση για επιτυχία καθώς πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας με τους χορηγούς. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές που το συμβόλαιό τους λήγει φέτος και οι ευκαιρίες να αποδείξουν τις ικανότητες τους θα είναι λιγοστές. Πιστεύω ότι θα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός σε όλους τους αγώνες και αυτό ίσως κάνει το άθλημα πιο επικίνδυνο. Δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο αν τα ατυχήματα αυξηθούν.  

Επίσης πολλά θα είναι τα προβλήματα στις μετακινήσεις και την διαμονή των ομάδων/αθλητών, που δημιουργούνται με τα πρωτόκολλα προστασίας.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν το θετικό και αισιόδοξο σενάριο διότι στην περίπτωση που ο ιός ξανακάνει την εμφάνιση του, η επαγγελματική ποδηλασία δεν θα είναι όπως την γνωρίζουμε την επόμενη χρονιά.”

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam


Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία στην Ελλάδα και στον κόσμο


Ακολουθήστε μας