Bike Challenge Tour 2017


Ιστορία, μαγευτικά τοπία και μια νέα ποδηλατική προσπάθεια

2 Μαΐου 2017

Ένας νέος ποδηλατικός αγώνας που επιθυμεί να γίνει θεσμός, το Bike Challenge Tour πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 29/4-1/5 από την WhyNot με την υποστήριξη της ΕΟΠ, της ΠΕΠΑ και των Δήμων Ναυπλιέων, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Επιδαύρου στην περιοχή του Τολού, του Γαλατά και του Λυγουριού. Πρόκειται για έναν όπεν αγώνα τριών ετάπ, με χάραξη μέσα σε μερικές πανέμορφες αλλά και σκληρές διαδρομές που σε αρκετές στιγμές έφεραν στα όριά τους τους ποδηλάτες που συμμετείχαν.

Ο Πάνος Ρώτας και το επιτελείο του με εμπειρία από τη διοργάνωση ποδηλατικών, δρομικών και τριαθλητικών αγώνων, κατάφεραν να στήσουν μια οργανωτικά άριστη γιορτή της ποδηλασίας κινητοποιώντας φορείς, πολίτες και δεκάδες εθελοντές. Σίγουρα θα περιμέναμε περισσότερο κόσμο στο τρίτο ετάπ του αγώνα, αλλά λίγο η μη ένταξή του στο Κύπελλο της ΠΕΠΑ (σε αντίθεση με τα 2 προηγούμενα ετάπ), λίγο η ιδιαιτερότητα της ημέρας (εργατική πρωτομαγιά) και ίσως το άγχος των 10 χιλιομέτρων της κατά τ’ άλλα μαγευτικής ανάβασης του Αγγελόκαστρου σε συνδυασμό με το “ζόρισμα” του δεύτερου ετάπ, δεν ενέπνευσαν παραπάνω από 31 ηρωικούς ποδηλάτες να ολοκληρώσουν και τα τρία ετάπ του πρώτου Bike Challenge Tour από τους περίπου 120 συνολικά που έλαβαν μέρος στον αγώνα.

1ο Ετάπ, TT Τολό

Πρώτο ετάπ στο Τολό για την ατομική χρονομέτρηση των 11km σε ένα κλειστό στην κυκλοφορία σιρκουί 3,5km, διαθέσιμο αποκλειστικά στους 80 συμμετέχοντες. Αυτό από μόνο του είναι μια πρώτη έκπληξη, μια και δεν είναι συχνή εικόνα για τους εγχώριους ποδηλατικούς αγώνες.

Ο διασυλλογικός αγώνας των μικρών κατηγοριών, με τους εκκολαπτόμενους ποδηλάτες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για 2 και 3 στροφές αντίστοιχα αποτέλεσε την καλύτερη εισαγωγή στο πολύ όμορφο τριήμερο!

Ο Γιώργος Νείλας του Αιόλου, ήδη φαβορί για τη νίκη στη γενική κατάταξη, επιλέγει να τρέξει χωρίς ποδήλατο χρονομέτρου σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αθλητών. Τα σύντομα «ντούρα» της διαδρομής μάλλον ευνοούν αυτή την επιλογή και ο ούτως ή άλλως δυνατός στους αγώνες ατομικής χρονομέτρησης αθλητής του Αιόλου με χρόνο 14’22” κερδίζει 43 δευτερόλεπτα σε αυτό το πρώτο ετάπ, παίρνοντας τη φανέλα της γενικής κατάταξης στην κατηγορία Ανδρών και ένα προβάδισμα που δύσκολα θα καλυφθεί στα επόμενα ετάπ.

Στις Γυναίκες, η Αθηνά Χατζηστύλη του ΑΟ Θησέας, πραγματοποιεί τον καλύτερο χρόνο (16’37”), όμως η φανέλα της πρωτοπόρου της Γενικής κατάταξης πηγαίνει στην Dianne Vatis-Valmas, την επόμενη αθλήτρια που είναι δηλωμένη και για τα τρία ετάπ του BCT.

2ο Ετάπ, Γαλατάς – Τροιζήνα

Η εκκίνηση του δεύτερου ετάπ θα δοθεί στον Γαλατά, απέναντι από τον μαγευτικό Πόρο. Η ατμόσφαιρα είναι ήδη εορταστική με τους 3ους Παντροιζηνιακούς αγώνες να βρίσκονται σε εξέλιξη και πλήθος κόσμου είτε να συμμετέχει σε κάποια ποδηλατάδα είτε να ετοιμάζεται για κάποιον δρομικό αγώνα!

Μικρή προεκκίνηση για τους ποδηλάτες του Bike Challenge Tour, και σχεδόν αμέσως μετά, το πρώτο ντούρο στο Βίδι «σπάει» το πελοτόν και το προετοιμάζει για τα επόμενα δύσκολα χιλιόμετρα. Πέρασμα από Τακτικούπολη, Μεταμόρφωση και επιστροφή στην επαρχιακή οδό Γαλατά – Φαναρίου. Ακόμα και το πρόβλημα των οδικών έργων που αφήνουν ανοιχτό μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, έχει λυθεί από τους διοργανωτές, εξασφαλίζοντας σε συνεργασία με την Τροχαία απόλυτη προτεραιότητα στους αγωνιζόμενους ποδηλάτες.

Στην κορυφή του γκρουπ, αθλητές που αγωνίζονται στην κατηγορία Ανδρών της ΕΟΠ μαζί με κάποιους δυνατούς Μάστερς. Ανάμεσά τους φυσικά και όλοι οι διεκδικητές της φανέλας της Γενικής κατάταξης. Περίπου 30 χλμ από την εκκίνηση φτάνουμε στη Δρυώπη, για μια ανάβαση 5 χλμ και κλίσης 6,5%.

Σύντομα, θα μείνουν μόνοι τέσσερις αθλητές, ο Τάσος Κουμπέτσος, ο Τάκης Χριστόπουλος (Παναθηναϊκός), ο Γιώργος Κοτσιώνης (Αλφα) και ο κάτοχος της φανέλας Γιώργος Νείλας (ΑΟ Αίολος). Τους ακολουθεί ο Παναγιώτης Σιγάλας του Αιόλου και λίγο πιο πίσω οι Δημήτρης Ροβάκης, Αλέξανδρος Μαλισιόβας και ο μοναδικός αθλητής της κατηγορίας Μάστερ, Μάκης Κωλέτσης (Άλφα) ο οποίος μετά τον τρίτο καλύτερο χρόνο στο ΤΤ του πρώτου ετάπ, επιβεβαιώνει την καλή του κατάσταση. Πιο πίσω το πελοτόν έχει σκορπίσει σε γκρουπάκια των 4-5 ατόμων, ενώ αρκετοί είναι οι ποδηλάτες που δίνουν μόνοι τους τη μάχη με την ανηφόρα.

Με τον Γιώργο Κοτσιώνη να χάνει τελικά επαφή με τους αποσπασμένους, οι τρεις εναπομείναντες θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος με τον Τάσο Κουμπέτσο του Παναθηναϊκού να κερδίζει το τελικό σπριντ (και 3” στην Γενική κατάταξη) στην πλατεία της Τροιζήνας, μπροστά σε ένα εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα πλήθος κόσμου με πολλά μικρά παιδιά να επευφημούν όλους τους αθλητές μέχρι και τον τελευταίο τερματισμό!

Στις Γυναίκες η φανέλα της Γενικής κατάταξης παραμένει στην Dianne Vatis-Valmas αν και η Άννα-Μαρία Ζόγλη (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας) κάνοντας έναν πολύ καλό αγώνα αναδεικνύεται νικήτρια του ετάπ!

3ο Ετάπ, Λυγουριό – Επίδαυρος

Στο τρίτο ετάπ δεσπόζει η ανάβαση 10 χλμ του Αγγελόκαστρου και αυτή θα είναι η ευκαιρία των δύο αθλητών του Παναθηναϊκού να προσπαθήσουν να μειώσουν τη διαφορά από τον προπορευόμενο στη Γενική κατάταξη Νείλα. Ενδιαφέρον έχουν και οι μάχες για την πρώτη θέση και στις επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες.

Δεινός ανηφορίστας όμως ο Γ. Νείλας και με την άνεση που του δίνει το προβάδισμα των 40 δευτερολέπτων, έχει τον απόλυτο έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάβασης. Με το γνωστό του δυνατό τέμπο δεν αφήνει περιθώρια για επιθετικές κινήσεις από τους συνδιεκδικητές της φανέλας, ενώ δύο επιθέσεις, του Κουμπέτσου στο Λυγουριό και του Χριστόπουλου στο τελευταίο χιλιόμετρο, αναχαιτίστηκαν σχεδόν αμέσως από τον αθλητή του Αιόλου.

Έτσι παρά τη νίκη του Τάσου Κουμπέτσου και σε αυτό το σπριντ μπροστά στην πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο, ο Γιώργος Νείλας κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος τη φανέλα της Γενικής κατάταξης και με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθεί νικητής του πρώτου Bike Challenge Tour!

Στις Γυναίκες, η Dianne Vatis-Valmas είναι η μόνη γυναίκα που έχει μείνει για να αγωνιστεί στο τρίτο ετάπ του αγώνα, οπότε και διατηρεί φυσικά τη φανέλα της νικήτριας στη Γενική κατάταξη!

Πλήρη φωτογραφική κάλυψη και των τριών ετάπ του αγώνα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://www.nassostriantafyllou.gr/?search=bike+challenge+tour+2017.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου @nassostphoto.Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου ή των φωτογραφιών.


Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία εντός και εκτός Ελλάδας

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam

Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam