Στην 144η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του παγκόσμιου αθλητισμού.
Η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Thomas Bach, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΔΟΕ από το 2013, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τους υποψηφίους να βρίσκονται ήδη στο Costa Navarino αφού τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκαν την κοιτίδα του Ολυμπισμού, Αρχαία Ολυμπία, όπου πραγματοποιήθηκε και η τελετή έναρξης της Συνόδου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φετινή διαδικασία και για την ποδηλασία, καθώς ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI), κ. David Lappartient είναι ο ένας εκ των 7 υποψηφίων για τη διεκδίκηση του ύψιστου αξιώματος στο κορυφαίο διεθνές αθλητικό όργανο.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Lappartient παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο AIPS, όπου παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον του Ολυμπιακού κινήματος και τη ΔΟΕ. Ο πρόεδρος της UCI εστίασε το ενδιαφέρον του, μεταξύ άλλων, στην υποστήριξη των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, παρουσιάζοντας μία πρόταση που σκοπό έχει την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους, με πρόσβαση στην ίδια ποιότητα εκπαίδευσης, τεχνολογίας και πόρων, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών από τις οποίες προέρχονται.
Επιπλέον, ο κ. Lappartient έθιξε τα ζητήματα της ισότητα των φύλων και της συμπερίληψης των τρανσέξουαλ αθλητών, τονίζοντας την αναγκαιότητα σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των αθλητών, σε συνδυασμό όμως με την εξασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού για όλους.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις απέναντι στους Ρώσους αθλητές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της UCI δήλωσε πως η ΔΟΕ είναι ένα εργαλείο για την ένωση των ανθρώπων και όχι για την επιβολή κυρώσεων σε χώρες, δηλώνοντας την αναγκαιότητα για πολιτική ουδετερότητα.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ και της χειραγώγησης αγώνων, ο Πρόεδρος της UCI αφού αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια της ομοσπονδίας του για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ποδηλασίας, τονίζοντας ότι η UCI δαπανά 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ετησίως για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση του προϋπολογισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και την εξομάλυνση της σχέσης του με τον USADA, ενώ σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων, εστίασε στον παράνομο στοιχηματισμό και τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για την εύρεση και τιμωρία όσων εμπλέκονται με αυτή.
Ο κ. Lappartient αναφέρθηκε και στις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, με την εξάπλωση των πλατφορμών streaming και τον τρόπο που οι φίλαθλοι καταναλώνουν πλέον περιεχόμενο, τονίζοντας ότι τα νέα μέσα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη διεύρυνση του κοινού των Ολυμπιακών Αγώνων και την παροχή πιο εξατομικευμένης εμπειρίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα προσβασιμότητα σε όλους.
Οι επτά υποψήφιοι για τη διαδοχή του Thomas Bach (πατώντας στο όνομα του καθενός μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του) είναι:
- Πρίγκιπας Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν (Ιορδανία, πρ. Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Ιορδανίας)
- Νταβίντ Λαπαρτιέν (Γαλλία, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας)
- Γιόχαν Ελίας (Μ. Βρετανία, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας)
- Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ (Ισπανία, Αντιπρόεδος της ΔΟΕ)
- Κίρστυ Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε, Υπουργός αθλητισμού Ζιμπάμπουε)
- Σεμπάστιαν Κόου (Μ. Βρετανία, Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου)
- Μορινάρι Γουατανάμπε (Ιαπωνία, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής)

Κεντρική φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της UCI, κ. David Lappartient, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πίστας 2020 στο Βερολίνο / Photo © Νάσος Τριανταφύλλου / cyclingphotos.gr / The Cycling Journal