Επιστροφή στην Κύπρο λοιπόν, εκεί όπου είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τη νέα προσπάθεια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ) για την ανάδειξη της ποδηλασίας ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού.
Ήδη σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε μιλήσει για τη χαρτογράφηση μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών στα χωριά της Κουμανταρίας. Το νέο πρόγραμμα χαρτογραφήσεων εστιάζει στις κοινότητες Σούνι, Ζανακιά, Κυβίδες, Σωτήρα, Ερήμη, Επισκοπή, Άγιος Αβρόσιος, Άγιος Θεράπων, Λόφου και Βουνί της Δυτικής Λεμεσού και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014- 2020.
Οδηγός μου και αυτή τη φορά ο Μάικ Χατζηιωάννου, ιδρυτής και ψυχή της Activate Cyprus, η οποία έχει αναλάβει το σχεδιασμό, χαρτογράφηση και τεχνική υποστήριξη και των νέων διαδρομών.
Δίπλα στην ΕΤΑΛ και την Activate Cyprus, και ο Ποδηλατικός Όμιλος Λεμεσού, ένα ερασιτεχνικό ποδηλατικό σωματείο με ιστορία 32 χρόνων και αποκλειστικό σκοπό τη διοργάνωση ποδηλατοβολτών σε δρόμο και χώμα. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Μελέτη Θεοχάρους, πρόεδρο του Ποδηλατικού Ομίλου Λεμεσού και έμεινα εντυπωσιασμένος από το επίπεδο οργάνωσης της προσπάθειας.
Τα μέλη του ομίλου κάθε μήνα λαμβάνουν αναλυτικό πρόγραμμα για τις βόλτες που έχουν προγραμματιστεί, με περιγραφή των διαδρομών στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, βαθμό δυσκολίας, εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης, πλήρη στοιχεία του επικεφαλής οδηγού της διαδρομής κλπ.
Μελέτης Θεοχάρους, Πρόεδρος ΠΟ Λεμεσού
Ο Μάικ διάλεξε το αγαπημένο του gravel από τη Scott και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στις νέες διαδρομές που σχεδιάζει από τη γραφική Λόφου. Τα λιθόστρωτα του χωριού ιδανικό τεραίν για εξερεύνηση με ένα gravel bike, αλλά και ένα road bike κινείται σε αυτά μια χαρά.
Σκοπός της ΕΤΑΛ είναι η προβολή και διάδοση των Κυπριακών τοπίων και της Κυπριακής φύσης, η αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος στον ποδηλατικό τουρισμό, η προσέλκυση ποδηλατικού τουρισμού από την Κύπρο και το εξωτερικό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, η γνωριμία του ποδηλάτη με κοινότητες της υπαίθρου και η ενίσχυση και εμπλοκή των μικροεπιχειρήσεων της υπαίθρου.
Οι εμπνευστές του έργου επιθυμούν να δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση ενός διαφοροποιημένου και καινοτόμου τουριστικού προϊόντος που επικεντρώνεται στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων, και ειδικότερα στον ποδηλατικό τουρισμό, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως την γραφικότητα των χωριών, πολιτισμικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά τους, οινογαστρονομία, παραδόσεις, κτλ.
Οι διαδρομές θα καταγραφούν ηλεκτρονικά και ο κάθε χρήστης θα έχει εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα, οι διαδρομές θα προβάλλονται διαδικτυακά μέσω εργαλείων που θα περιλαμβάνουν αναλυτικά τα στοιχεία των διαδρομών, χάρτη, περιγραφή της διαδρομής, βαθμό δυσκολίας, και άλλα στοιχεία χρήσιμα για τον ποδηλάτη. Επιπρόσθετα, οι διαδρομές θα σηματοδοτηθούν και θα τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για στάθμευση και συντήρηση ποδηλάτου (τρόμπα για φούσκωμα λάστιχου, εργαλεία, κα).
Η κάθε διαδρομή θα αναφέρει στοιχεία περιβαλλοντικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου θα υπάρχει αναβαθμισμένη ενημέρωση και βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του κάθε επισκέπτη.
Επόμενη στάση μετά τη Λόφου, ο Αγ. Θεράπων, με τον Μάικ να έχει σχεδιάσει μία αμιγώς χωμάτινη διαδρομή σε δασικούς δρόμους, για gravel και hard tail, με καλές ανηφορίτσες και τρομερή θέα. Και φυσικά με μηδενική κίνηση οχημάτων, ένα από τα μεγαλύτερα ατού άλλωστε της ποδηλασίας έξω από το κέντρο της Λεμεσού!
Η δεύτερη ημέρα της περιήγησής μας, μας έφερε στo Σούνι και τη Ζανακιά, όμως προηγουμένως θεωρήσαμε υποχρεωτική μια κάθοδο στη λεκάνη του φράγματος Κούρη, του μεγαλύτερου φράγματος της Κύπρου.
Το φράγμα παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης όγκου νερού 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, όμως η βορειοδυτική άκρη της λεκάνης του μάλλον έχει καιρό να δει νερό, δημιουργώντας ένα απόκοσμο αποξηραμένο τοπίο, ιδανικό για να… ταλαιπωρήσω τον Μάικ – όχι πως δεν του άρεσε κιόλας – για μερικές φωτογραφίες.
Είχαμε γράψει και μετά την περσινή μας επίσκεψη στη Λεμεσό, ότι η προσπάθεια που γίνεται από τους τοπικούς φορείς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ποδηλατικά προηγμένων χωρών του εξωτερικού. Παρόμοια ενημερωτικά έντυπα με αυτά που βρήκα στη Φλάνδρα με σκοπό την προώθηση της ποδηλασίας όταν είχα βρεθεί εκεί το 2021 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου, διαθέτει στο κοινό και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού.
Δε μένει όμως μόνο σε αυτά, αλλά συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζει το προϊόν του ποδηλατικού τουρισμού με μία αξιοζήλευτα επαγγελματική και σύγχρονη προσέγγιση. Σχεδιάζει συνέχεια νέες διαδρομές, με μια υποδειγματική παρουσίαση μέσα από τις σελίδες του Limassol Tourism Board και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλει την πρότασή της για τον εναλλακτικό τουρισμό σε μία τοποθεσία όπου αυτός μπορεί να ανθίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το έργο «Ποδηλατικές Διαδρομές: Σούνι, Ζανακιά, Κυβίδες, Σωτήρα, Ερήμη, Επισκοπή, Άγιος Αβρόσιος, Άγιος Θεράπων, Λόφου και Βουνί» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.