Η Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Κυπριακής ποδηλασίας, και… υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η 20χρονη Κωνσταντίνα Γεωργίου.
Η αθλήτρια του ΑΠΟΕΛ χάρισε στην Κύπρο το πρώτο ευρωπαϊκό μετάλλιο της ιστορίας της στην ποδηλασία, όταν μετά από συγκλονιστικές εμφανίσεις και ξεπερνώντας δυσκολίες και ατυχίες, κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία Γυναικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος XC Eliminator που πραγματοποιήθηκε στο Γιβραλτάρ, πίσω από την 5 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και 6 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλίδα Gaia Tormena και τη Δανέζα Line Mygdam.
Νωρίτερα, η Κωνσταντίνα είχε προετοιμάσει όσους την παρακολουθούν, με την κατάκτηση της 10ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα XCE στη Γερμανία, της 7ης στο περσινό Παγκόσμιο στην Ινδονησία, το χάλκινο μετάλλιο στο XCE στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα της Κόστα Ρίκα (η Κωνσταντίνα είναι φοιτήτρια Γυμναστικής), το χρυσό βαλκανικό μετάλλιο στο XCO, αλλά και μερικές πολύ καλές εμφανίσεις στα παγκόσμια κύπελλα XCE.
Το The Cycling Journal βρέθηκε στην Κύπρο και συνομίλησε με τη νεαρή πρωταθλήτρια για την εμπειρία της, τη σημασία της πανευρωπαϊκής διάκρισης και τα όνειρά της για τη συνέχεια.
Συνήθως βέβαια η Κωνσταντίνα αγωνίζεται με τη φανέλα της Πρωταθλήτριας, καθώς ήδη από την κατηγορία Παγκορασίδων έχει αναδειχθεί 13 φορές Πρωταθλήτρια Κύπρου, τόσο στο χώμα – σε XCO και XCE – αλλά και στο δρόμο, στην αντοχή και στην ατομική χρονομέτρηση.
Στο κυπριακό αγωνιστικό καλεντάρι υπάρχουν λιγοστοί αγώνες MTB, ενώ λιγοστοί είναι και οι αθλητές, πόσο μάλλον οι αθλήτριες. Οπότε, μια ομάδα στο εξωτερικό είναι μάλλον μονόδρομος για έναν αθλητή που θέλει να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και έχει αντίστοιχα υψηλούς στόχους.
Ήδη, εκτός από την Κωνσταντίνα, πολλοί Κύπριοι ποδηλάτες, όπως η Άντρη Χριστοφόρου, ο Ανδρέας Μιλτιάδης, ο Αλέξανδρος Αγρότης, ο Κωνσταντίνος Παυλίδης, o Μπόγκνταν Ζαμπελίνσκι, η Δήμητρα Κουκουμά, αγωνίζονται σε ομάδες εκτός Κύπρου, τόσο στο δρόμο όσο και στην ορεινή ποδηλασία.
Όμως το Eliminator είναι ένα αγώνισμα που κρίνεται στις λεπτομέρειες. Με το κάθε σκέλος να έχει διάρκεια το πολύ δύο λεπτά, το παραμικρό λάθος είναι… καταδικαστικό και εκτός από τη δύναμη, την αντοχή και την εκρηκτικότητα, τεράστιο ρόλο παίζει και η στρατηγική.
Το αγώνισμα του MTB Cross Country Eliminator αποτελείται από 2 σκέλη. Στο πρώτο, την ατομική χρονομέτρηση, κάθε αθλητής αγωνίζεται μόνος του στη διαδρομή, και βάσει των χρόνων προκύπτει η σειρά κατάταξης των προκριματικών, με τους ταχύτερους (βάσει του πλήθους των συμμετοχών) να προκρίνονται για την επόμενη φάση.
Στο δεύτερο σκέλος, αναλόγως της κατάταξης στον προκριματικό, σχηματίζονται τριάδες ή τετράδες αθλητών οι οποίες μπαίνουν στη διαδρομή και από τις οποίες προκρίνονται οι 2 πρώτοι για τις επόμενες φάσεις (προημιτελικούς, ημιτελικούς), μέχρι να δημιουργηθούν οι τετράδες του μικρού και του μεγάλου τελικού.
Παρά τη σύντομη διάρκεια της κάθε φάσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα αγώνισμα ιδιαίτερα απαιτητικό σε αντοχή, καθώς οι αθλήτριες και οι αθλητές που θα φτάσουν στα μετάλλια, μπορεί να τρέξουν 4 ή 5 σειρές μέσα στη μέρα. Κατά συνέπεια, απαιτείται διαχείριση και οικονομία δυνάμεων, όπου αυτό είναι εφικτό, και οπωσδήποτε χαλάρωση και ηρεμία ανάμεσα στα heats.
Τρίτη θέση λοιπόν για την Κωνσταντίνα, και χάλκινο μετάλλιο για την Κύπρο, το πρώτο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε οποιοδήποτε αγώνισμα της ποδηλασίας.
Επόμενος στόχος λοιπόν, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου 2025 στη Σακάρια της Τουρκίας, όμως ρωτήσαμε την Κωνσταντίνα τι βλέπει για το μέλλον της πέρα από αυτό.
Το XCE δεν ανήκει στα Ολυμπιακά αγωνίσματα, παρά την τεράστια εξέλιξη που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, και παρά το γεγονός ότι έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που φαίνεται να ψάχνει η ΔΟΕ στην προσπάθειά της να καταστήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες πιο θεαματικούς, πιο «tv-friendly» και πιο ελκυστικούς για νεαρότερες ηλικίες θεατών που αποζητούν διαρκή δράση, χωρίς «νεκρά» και βαρετά σημεία στο πρόγραμμα.
Η UCI έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα διοργάνωσης των παγκοσμίων κυπέλλων και του παγκοσμίου πρωταθλήματος XCE στη City Mountainbike από το Βέλγιο, η οποία, χωρίς υπερβολή, έχει «απογειώσει» το αγώνισμα, μετατρέποντας τους αγώνες σε μεγάλες γιορτές με εντυπωσιακό θέαμα και τεράστια προσέλευση κοινού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στο Aalen, στη Γερμανία, παρακολούθησαν από κοντά περισσότεροι από 20.000 θεατές, δημιουργώντας μία καταπληκτική ατμόσφαιρα για τους αθλητές.
Με αφορμή τη συζήτηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες, επικοινωνήσαμε με τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής Κύπρου, κ. Ανέστη Κουρμπέτη ο οποίος μας είπε:
Ενώ ο κ. Μιχάλης Χατζηιωάννου, Τεχνικός Σύμβουλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, έδωσε μία επιπλέον διάσταση στη συζήτηση:
Το βέβαιο είναι ότι για αθλητές όπως η Κωνσταντίνα Γεωργίου, που έχουν δείξει τόσο ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα, πρέπει να βρίσκεται τρόπος να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται να συνεχίζουν, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο κίνητρο και στους επόμενους που ακολουθούν να αφοσιωθούν στο αγώνισμά τους.
Κωνσταντίνα ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους σου τους στόχους!
Κεντρική φωτογραφία: Η Κωνσταντίνα Γεωργίου με το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος XCE στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, στη Λευκωσία / Photo © Nassos Triantafyllou / The Cycling Journal