Glyfada’s Challenge


Ήταν και ο Moser εκεί κάποτε…

|

8 Μαΐου 2017

Το πρώτο Glyfada’s Challenge, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Ποδηλασίας του Παναθηναϊκού ΑΟ στις 6 Μαΐου, σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας, ουσιαστικά αποτελεί την αναβίωση του κλασικού πλέον σιρκουί της Γλυφάδας που για αρκετά χρόνια την δεκαετία του ’90, διοργάνωνε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Σπάρτακος Γλυφάδας με την αρωγή φυσικά και του Δήμου.

Την δεκαετία του ’80 και μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90, οι αγώνες σιρκουί στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ήταν πολύ διαδεδομένοι και πολύ δημοφιλείς. Το Μοσχάτο, τα Πετράλωνα, η Καλλιθέα, η Ν. Σμύρνη, η Ν. Φιλαδέλφεια, το Ελληνικό, όλες σχεδόν οι συνοικίες, είχαν το δικό τους ποδηλατικό γύρο (σιρκουί) που αποτελούσε πόλο έλξης τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές, και σχεδόν πάντα περιελάμβανε και λαϊκό ποδηλατικό αγώνα.

Άλλωστε έτσι γινόταν και η άμεση προβολή του αθλήματος της ποδηλασίας στο κοινό, και μάλιστα σε μια πολύ συναρπαστική του μορφή, με θέαμα, ταχύτητα, δράση, έντονο συναγωνισμό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την τροφοδότηση των συλλόγων με «νέο αίμα», νέους αθλητές, που είχαν γνωρίσει την αγωνιστική ποδηλασία από αυτούς τους αγώνες. Δυστυχώς καθώς περνούσαν τα χρόνια, λόγω της μεγάλης αστικοποίησης και όλων των προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται, τα σιρκουί άρχισαν να φθίνουν σε πλήθος με το συγκεκριμένο της Γλυφάδας να ανθίσταται μέχρι τα μέσα του ’90.

Σε εκείνα λοιπόν τα σιρκουί Γλυφάδας, που διεξάγονταν την άνοιξη, η διαδρομή ήταν η ίδια. Εκκίνηση από το παλιό δημαρχείο της Γλυφάδας, και πάντα δεξιόστροφα, στη Διαδόχου Παύλου, μέχρι το τέλος της παραλίας της Γλυφάδας, έξοδος στην παραλιακή, όπου ήταν ελεύθερη από αυτοκίνητα η δεξιά λωρίδα, με κατεύθυνση πίσω ξανά προς Γλυφάδα, δεξιά κάτω αμέσως μετά το Δημαρχείο, και ο ίδιος γύρος ξανά και ξανά. H απόλυτα επίπεδη διαδρομή με ουσιαστικά μόνο τέσσερις στροφές 90° σε αυτό τον γύρο των 2.700 περίπου μέτρων είχε σαν αποτέλεσμα πολύ υψηλές ταχύτητες αλλά και θεαματικές πτώσεις σε κάποιες εισόδους και εξόδους των στροφών που ποτέ όμως δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερα δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Κάποια προβληματάκια βέβαια υπήρχαν στο μέρος της διαδρομής στην παραλιακή λεωφόρο, κυρίως με τα λεωφορεία που «έψαχναν» τις στάσεις, καθώς και με το μπες-βγες αυτοκινήτων στα βενζινάδικα και ξενοδοχεία που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή. Κάποιες φορές, λόγω της μη παραχώρησης της δεξιάς λωρίδας της παραλιακής λεωφόρου από την Τροχαία, ο αγώνας διεξαγόταν μόνο στην Διαδόχου Παύλου, πάνω κάτω με μόνο δύο στροφές 180° στη διαδρομή, μια λύση σαφώς λιγότερο θεαματική αλλά σίγουρα πιο ασφαλή.

Το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα τότε, ήταν το πλήθος των θεατών, κυρίως αλλοδαπών, αφού ας μη ξεχνάμε ότι η Γλυφάδα πάντα αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και τόπο διαμονής πολλών ξένων στην Ελλάδα. Ο γράφων, θυμάται χαρακτηριστικά να έχει τερματίσει και να περιμένει για τις απονομές, «στάζοντας» ως είθισται, και δίπλα οι αγγλόφωνοι θεατές να σχολιάζουν: “Is he wet or sweaty?”.

Η επιστροφή του Γιώργου Λεβαντή στην αγωνιστική δράση με το τζέρσεϋ του Παναθηναϊκού, 16 χρόνια μετά τον τελευταίο του αγώνα!
64ο χλμ, το πελοτόν περνάει μέσα από τη Νίθαυρη Ρεθύμνης, απ’ όπου ήταν αδύνατον να φύγουμε με τον Πατρικ, αν δεν πίναμε προηγουμένως 2 ρακιές.

Το πιο θεαματικό και ένα από τα τελευταία σιρκουί στη Γλυφάδα για εκείνη την περίοδο, πρέπει να είχε γίνει την άνοιξη του ’95, είκοσι δύο χρόνια πριν, με τη συμμετοχή των καλύτερων αθλητών εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα, αλλά και τη συμμετοχή αθλητών πίστας, καθώς τα μηδενικά υψομετρικά του αγώνα τον έκαναν ιδανικό γι’ αυτούς. 

Πραγματικά, μετά από ένα πολύ γρήγορο και συναρπαστικό αγώνα, με πολλά ντεμαράζ, ένα γκρουπ αθλητών έφτασε στις δύο τελευταίες διαδοχικές δεξιές στροφές , 500 μέτρα πριν τον τερματισμό στο Δημαρχείο. Μια πτώση στη πρώτη δεξιά στροφή, έβγαλε εκτός μάχης και καθυστέρησε πολλούς αθλητές, καθώς ο Λάμπρος Βασιλόπουλος του Π.Ο.Πατρών και μέλος της Εθνικής Ομάδας Πίστας, έπαιρνε μια καθαρή νίκη με ένα δυνατό σπριντ τη σωστή στιγμή!

Ο Γιώργος Δάντος (ΠΕΣΑ Αστέρας Ζωγράφου) με ένα εντυπωσιακό σπριντ αναδεικνύεται νικητής της κατηγορίας Ανδρών
Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης επανέρχεται σταδιακά σε πλήρεις αγωνιστικούς ρυθμούς μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του στον καρπό
Ο Γιώργος Μανιάτης με το νικητή του αγώνα Γιωργο Δάντο

Την άξια νίκη του Λάμπρου επισκίασε η λάμψη του ανθρώπου που έκανε τις απονομές εκείνη την ημέρα, και που την παρουσία του στον αγώνα, αγνοούσαν οι αθλητές, μέχρι εκείνη τη στιγμή, του Francesco Moser!

Ο Ιταλός ποδηλάτης-θρύλος, παγκόσμιος πρωταθλητής δρόμου στο παρελθόν, νικητής του Γύρου Ιταλίας, πολυνίκης σε κλασσικές και με εκατοντάδες νίκες σε αγώνες, είχε βρεθεί τότε στη Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια των επαφών που απαιτούνταν για τον σχεδιασμό των τριών πρώτων ετάπ του Γύρου Ιταλίας 1996 που ξεκίνησε από την Αθήνα.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν οι δυνατότητες του διαδικτύου που υπάρχουν σήμερα, μια τέτοια παρουσία φάνταζε εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν ίσως η αρχή για να πέσει η αυλαία για τα σιρκουί της περασμένης …χιλιετίας που είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται.

Τώρα όμως ο Παναθηναϊκός παραλαμβάνει τον αγώνα στη Γλυφάδα, και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τον ξαναστήσει στα πόδια του, δείχνοντας μάλιστα και την κοινωνική ευαισθησία των μελών του συνδράμοντας στην προσπάθεια της «Κιβωτού του Κόσμου» Καλή και δυνατή συνέχεια στην προσπάθεια τους!

Φωτογραφίες από το 1ο Glyfada’s Challenge που διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός στις 6/5, θα βρείτε στη σελίδα https://www.nassostriantafyllou.gr/-/galleries/greek-cycling/2017/20170506_1st_panathinaikos_glyfada_challenge.

Ο παλαίμαχος αθλητής του Παναθηναϊκού κ. Αθανάσιος Περίδης απονέμει τιμητική πλακέτα στο δήμαρχο Γλυφάδας κ. Γ. Παπανικολάου

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι όλα τα νέα άρθρα μας!

Σεβόμαστε το χρόνο σας: 100% ποιοτικό υλικό, 0% spam


Περισσότερα άρθρα στο The Cycling Journal

Λόγια και εικόνες από την ποδηλασία στην Ελλάδα και στον κόσμο


Ακολουθήστε μας